ΑΘΗΝΑ
01:51
|
28.06.2024
«Αντί η περιφερειακή αρχή να λαμβάνει μέτρα πυροπροστασίας στα αστικά πάρκα επιλέγει να τα κλείνει όταν υπάρχει καύσωνας και κίνδυνος πυρκαγιάς».
Κλειστό το Πεδίο του Άρεως
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυσαρέσκεια έχει φέρει η απόφαση της περιφέρειας Αττικής να διατηρήσει κλειστά τα Άλση της Αττικής, εν μέσω καύσωνα

Συγκεκριμένα, ο περιβαλλοντικός πολιτιστικός σύλλογος «Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως» τονίζει:

«Αντί η περιφερειακή αρχή να λαμβάνει μέτρα πυροπροστασίας στα αστικά πάρκα επιλέγει να τα κλείνει όταν υπάρχει καύσωνας και κίνδυνος πυρκαγιάς. Οταν δηλαδή οι κάτοικοι τα χρειάζονται περισσότερο να ανακουφιστούν από την ζέστη. Όσες φωτιές έχουν κατά καιρούς ανάψει στο Πάρκο έχουν γίνει άμεσα αντιληπτές και σβηστεί είτε από τους ίδιους τους επισκέπτες είτε από πυροσβεστικά που κλήθηκαν. Κίνδυνος για τους ανθρώπους δεν υπάρχει γιατί το Πεδίο του Άρεως έχει πολλές εξόδους προς όλες τις κατευθύνσεις»

Η ανακοίνωση:

Κλείνει πάλι το Πεδίο του Άρεως λόγω κινδύνου πυρκαγιάς!

Ο Περιφερειάρχης κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σήμερα Παρασκευή 21/6 και πιθανότατα αύριο Σάββατο 22/6 το Πεδίο του Άρεως θα παραμείνει κλειστό λόγω καύσωνα και κινδύνου πυρκαγιάς.

Αντί η περιφερειακή αρχή να λαμβάνει μέτρα πυροπροστασίας στα αστικά πάρκα επιλέγει να τα κλείνει όταν υπάρχει καύσωνας και κίνδυνος πυρκαγιάς. Οταν δηλαδή οι κάτοικοι τα χρειάζονται περισσότερο να ανακουφιστούν από την ζέστη.

Για μια ακόμη φορά βλέπουμε μονοδιάστατες αποφάσεις να παίρνονται πίσω από γραφεία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη και η γνώση των πολιτών.

Πολίτες που γνωρίζουν το Πεδίο του Άρεως από δεκαετίες, και στα καλά του και στα άσχημά του, ξέρουν ότι η παρουσία επισκεπτών ήταν και είναι το καλύτερο εχέγγυο να προστατευτεί το πάρκο από οποιαδήποτε απειλή.

Όσες φωτιές έχουν κατά καιρούς ανάψει στο Πάρκο έχουν γίνει άμεσα αντιληπτές και σβηστεί είτε από τους ίδιους τους επισκέπτες είτε από πυροσβεστικά που κλήθηκαν. Κίνδυνος για τους ανθρώπους δεν υπάρχει γιατί το Πεδίο του Άρεως έχει πολλές εξόδους προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σημαντικό είναι ότι κάποιες φωτιές που έχουν ανάψει τα τελευταία χρόνια προέρχονταν από πηγές έξω από το πάρκο και όχι από επισκέπτες του.

Η Περιφέρεια απλά οφείλει να φροντίσει να υπάρχει ένα όχημα άμεσης επέμβασης σε τέτοια περίπτωση.

Τις μέρες καύσωνα η πόλη υποφέρει. Τα Πάρκα, ιδιαίτερα τις πρωινές και απογευματινές ώρες, είναι χώροι ανακούφισης για τους κατοίκους που αλλιώς είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στο σπίτι τους και στα κλιματιστικά, όσοι έχουν την δυνατότητα». 

Είναι επίσης προκλητικό όταν το πάρκο είναι κλειστό στους επισκέπτες, τα κέντρα διασκέδασης μέσα στο Πεδίο του Άρεως παραμένουν ανοιχτά για τους πελάτες τους. Εκατοντάδες καλώδια για φωτισμό, ηχητικές εγκαταστάσεις κλπ διατρέχουν τους χώρους των κέντρων διασκέδασης μέσα στο Πεδίο του Άρεως. Πιθανολογούμε ότι θεωρούνται ακίνδυνα σε σχέση με τις περιπατητικές δραστηριότητες των επισκεπτών του Πάρκου.

Λογική του παραλόγου ή δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Ο Περιφερειάρχης οφείλει να αναστείλει την απόφασή του και τα πάρκα να παραμείνουν ανοιχτά όλες τις μέρες του καλοκαιριού.

Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως.

Κλειστός και ο Εθνικός Κήπος

Σε έκτακτα μέτρα προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 5). Η δημοτική Αρχή εφαρμόζοντας τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται σε καταστάσεις συναγερμού, όπως αυτή σήμερα στην Αττική, ανακοίνωσε ότι:

Ο Εθνικός Κήπος και το πάρκο του Αλσους Χωροφυλακής έκλεισαν για λόγους ασφαλείας, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και θα παραμείνουν κλειστά έως το πέρας του ωραρίου λειτουργίας τους. Επίσης, έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στον Λυκαβηττό, με περιπολίες και ετοιμότητα από συνεργεία του δήμου.

Ακόμη, ο δήμος έχει αναπτύξει περιπολίες από ομάδες προσωπικού του σε 24ωρη βάση σε όλους τους μεγάλους χώρους πρασίνου (Φιλοπάππου, Λυκαβηττό, Τουρκοβούνια, Ιλίσια κ.α.) Υδροφόρες βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να βοηθήσουν το έργο της Πυροσβεστικής σε περίπτωση ανάγκης. Η Δημοτική Αστυνομία έχει τεθεί σε επιφυλακή και drones ελέγχουν μεγάλους χώρους.

Από τον Δήμο Αθηναίων έγινε έκκληση προς τους πολίτες και τους φορείς να είναι πολύ προσεκτικοί και σε περίπτωση που αντιληφθούν οποιονδήποτε κίνδυνο να επικοινωνούν με το 1595 ή το 2105287800, τα οποία είναι σε 24ωρη λειτουργία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: 34 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο-Δύο συλλήψεις σε Εύβοια και Τρίκαλα

Φωτιά σε δάσος της Αρκαδίας

Για τους Κορεάτες, το ρομπότ δεν βραχυκύκλωσε. Αυτοκτόνησε…

ΕΣΗΕΑ για δημοσιογράφο της ΕΡΤ: Η πράξη του είναι απολύτως καταδικαστέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα