ΑΘΗΝΑ
13:42
|
22.11.2024
«Η Ρωσία δεν ζήτησε από τη Βόρεια Κορέα βοήθεια και η Πιονγκγιάνγκ δεν την πρόσφερε ποτέ», είπε ο Ρώσος πρόεδρος από το Βιετνάμ.
Για όλα μίλησε σε δημοσιογράφους από το Ανόι ο Ρώσος πρόεδρος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πιθανές αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, η συνθήκη για στρατιωτική βοήθεια με τη Βόρεια Κορέα και οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την Ουκρανία ήταν μεταξύ των ζητημάτων που κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στο Βιετνάμ.

«Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονται πάντα σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά την κατάσταση και σε περίπτωση που αρχίσουν να αυξάνονται οι απειλές, θα απαντήσει «σωστά και αναλογικά».

«Καθώς οι μη φιλικές χώρες εργάζονται για νέα οπλικά συστήματα και μειώνουν το όριο για την ενεργοποίηση των πυρηνικών τους όπλων», τόνισε, η Ρωσία εξετάζει τώρα τροποποιήσεις στο πυρηνικό της δόγμα, παρότι όπως υπογράμμισε η Μόσχα «δεν έχει καμία πρόθεση να συμπεριλάβει διάταξη σχετικά με τη δυνατότητα προληπτικού πυρηνικού χτυπήματος στο πυρηνικό της δόγμα, επειδή ένα χτύπημα αντιποίνων θα είναι αρκετό για να καταστρέψει τον εχθρό».

Στον απόηχο της συνάντησης στη Ελβετία, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε σαφές ότι οι προϋποθέσεις της Ρωσίας για ειρηνευτικές συνομιλίες θα αλλάξουν ανάλογα με την κατάσταση στο έδαφος. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τη διευθέτηση της ουκρανικής σύγκρουσης ήδη από αύριο, οι προτάσεις της είναι στο τραπέζι και δεν έχει σημασία πού θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις: στο Μινσκ, στην Κωνσταντινούπολη ή στην Ελβετία», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι διαπραγματεύσεις «δεν θα γίνουν ποτέ» όσο το Κίεβο εξακολουθεί να θέτει ως όρο την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η Δύση θα κατηγορήσει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για αντιδημοφιλείς αποφάσεις και θα βρει αντικαταστάτη του, πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, προέβλεψε ο Ρώσος πρόεδρος. «Στη Δύση, απλώς δεν θέλουν να τον αντικαταστήσουν, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Νομίζω ότι είναι προφανές σε οποιονδήποτε. Θα του χρεώσουν όλες τις αντιδημοφιλείς αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ηλικίας στράτευσης και τότε θα τον αντικαταστήσουν. Νομίζω ότι θα συμβεί κάποια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», είπε χαρακτηριστικά.

Απολογίζοντας το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι υπεγράφη μια συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης για να αντικαταστήσει την παλιά, και δεν υπάρχει «τίποτα νέο» σε αυτό. Οι συμφωνίες της με την Πιονγκγιάνγκ αναμένεται «να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ως ένα βαθμό για την κλιμάκωση της κορεατικής κρίσης», πρόσθεσε.

«Οι χώρες που παραδίδουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για τη μελλοντική τους χρήση και, σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προμηθεύει όπλα σε άλλες χώρες και περιοχές. Δεδομένων των συμφωνιών μας με τη Βόρεια Κορέα, δεν το αποκλείω», υπογράμμισε, αναφερόμενος σε φήμες πως η Μόσχα σχεδιάζει αποστολή όπλων στην Πιονγκγιάνγκ.

Η Νότια Κορέα δεν έχει τίποτα να φοβάται από τη νέα συνθήκη, πρόσθεσε. «Η ρωσική στρατιωτική βοήθεια θα έρθει μόνο σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός υπογράφοντος. Η Νότια Κορέα δεν σχεδιάζει επίθεση κατά της Βόρειας Κορέας, άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ανέφερε σιβυλλικά.

Πιθανές παραδόσεις όπλων στη ζώνη σύγκρουσης στην Ουκρανία από τη Νότια Κορέα θα ήταν λάθος, προειδοποίησε ο Πούτιν. «Θα ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί. Εάν συμβεί, τότε και εμείς θα λάβουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις, με τις οποίες η σημερινή ηγεσία της Νότιας Κορέας. απίθανο να είναι ευχαριστημένος», πρόσθεσε.

Όσο αφορά στην βορειοκορεατική εμπλοκή στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός «Η Ρωσία δεν ζήτησε από τη Βόρεια Κορέα βοήθεια και η Πιονγκγιάνγκ δεν την πρόσφερε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας με τη Βόρεια Κορέα ισχύει σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης, αλλά το ουκρανικό καθεστώς δεν ξεκίνησε επίθεση κατά της Ρωσίας. Ξεκίνησε επίθεση εναντίον των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ που αναγνωρίσαμε ως ανεξάρτητες – πριν γίνουν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όσο αφορά ευρύτερα στην περιοχή της Ασίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε πως το ΝΑΤΟ πρακτικά «μετακομίζει» στην περιοχή, απειλώντας την ασφάλεια όλων των χωρών της περιοχής, αλλά και της Ρωσίας. «Είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε σε αυτό και θα το κάνουμε», επεσήμανε.

Τέλος, μιλώντας για τον ΟΗΕ, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως η παγκόσμια κατάσταση αλλάζει και αυτό απαιτεί μια μεταρρύθμιση του Οργανισμού, η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε ευρεία συναίνεση και όχι σε παρασκηνιακές αποφάσεις που λαμβάνονται από μια ομάδα κρατών. «Διαφορετικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα χάσει την ικανότητά του να είναι όργανο επίλυσης διαφορών», επεσήμανε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Η Κίνα ζητά αυτοσυγκράτηση μετά την ανταλλαγή επιθέσεων Ρωσίας-Ουκρανίας

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Με νέες συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου αντιδρά το Ιράν στο ψήφισμα του IAEA

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα