ΑΘΗΝΑ
19:53
|
27.06.2024
Η κυβέρνηση στην Ισπανία μηδενίζει τον ΦΠΑ από τον Ιούλιο σε ελαιόλαδο, ψωμί, ζυμαρικά, φρούτα, λαχανικά, γάλα, αυγά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακούει;
Ελαιόλαδο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που εμμένει εμμονικά στη διατήρηση της υψηλής άμεσης φορολογίας σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων και το ελαιόλαδο που έχει γίνει απλησίαστο, η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ προχώρησε σήμερα σε ένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης των νοικοκυριών ανακοινώνοντας μηδενισμό του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El Pais, ο μηδενικός ΦΠΑ θα ισχύει από την 1η Ιουλίου και θα είναι προσωρινός καθώς εντάσσεται σε μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας στα τρόφιμα. Όταν επανέλθει ωστόσο ο ΦΠΑ στο ελαιόλαδο θα είναι της τάξης του 4%.

Μηδενικός ΦΠΑ ισχύει και για την τιμή του ψωμιού και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης όπως τα ζυμαρικά, το λαχανικά, το γάλα, τα φρούτα.

Η απόφαση της κυβέρνησης Σάντσεθ κρίθηκε απαραίτητη καθώς τον περασμένο Μάιο η τιμή του ελαιόλαδου ανέβηκε κατά 63% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ενώ τριπλασιάστηκε σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.

Αξίζει να επισημανθεί πως ο ΦΠΑ στο ελαιόλαδο είχε μειωθεί στην Ισπανία και το 2023 φθάνοντας στο 5% από 10%. Το ίδιο συνέβη με το ΦΠΑ και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Έτσι, από τον Ιούλιο λοιπόν ο μηδενικός ΦΠΑ δε θα ισχύει μόνο για το ελαιόλαδο και το ψωμί αλλά και για τα παραπάνω βασικά είδη τροφίμων. ‘Όταν επανέλθει, η κυβέρνηση του Σάτσεθ υποστηρίζει πως θα περιοριστεί στο 4%.

Η Ισπανία, που προμηθεύει σχεδόν το 50% του συνόλου του ελαιόλαδου παγκοσμίως, είναι μαζί με την Ελλάδα οι πρώτες χώρες στην κατανάλωση του είδους.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας εκτιμά πως σε κάθε Έλληνα ή Ισπανό αντιστοιχούν ετησίως περίπου 14 λίτρα ετησίως.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Έτοιμες για ρόλο στη μεταπολεμική Γάζα Αίγυπτος και ΗΑΕ, λένε στο Ισραήλ

Παιδική κατασκήνωση στο Γραμματικό: Εισαγγελική παρέμβαση μετά τις καταγγελίες

Αναβάθμιση της άμυνας στην Ε.Ε. ξαναζήτησε ο Μητσοτάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα