ΑΘΗΝΑ
22:59
|
27.06.2024
Με ταχείς ρυθμούς γίνεται η διείσδυση μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων και στα πανεπιστήμια.
ΑΠΘ, το κτίριο της Διοίκησης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Της Σταυρούλας Πουλημένη, αναδημοσίευση από τον ιστότοπο alterthess.gr

Με ταχείς ρυθμούς γίνεται η διείσδυση μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων και σε πανεπιστήμια της χώρας μας, που με το αζημίωτο καλούνται να εκπονήσουν επιχειρηματικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς για την καλύτερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΑΠΘ, το οποίο, σύμφωνα με καταγγελία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης ΑΠΘ, ανέθεσε μέσω εργολαβίας (outsourcing) στην εταιρεία συμβούλων Deloitte τις υποστηρικτικές μελέτες για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Ιδρύματος. Ο ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας) ΑΠΘ θα καταβάλει 55.800€ (45.000€ + ΦΠΑ 24%) για την τρίμηνης διάρκειας σύμβαση με την εταιρεία συμβούλων (σύμβαση διαθέσιμη εδώ). Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί, «εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί από τις Κοσμητείες του ΑΠΘ αρχείο excel με το λογότυπο της “Deloitte”, με το οποίο κατεπειγόντως καλούνται συνάδελφοι και συναδέλφισσες να καταθέσουν προτάσεις για δράσεις υλοποίησης των προβλέψεων του αντιδραστικού νόμου πλαισίου 4957/2022 (π.χ. δημιουργία ευέλικτων προγραμμάτων σπουδών, επαύξηση των βραχύβιων προγραμμάτων σπουδών, υλοποίηση του εσωτερικού Erasmus) καθώς και προτάσεις για την εξεύρεση ίδιων εσόδων στο ΑΠΘ (π.χ. νέα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα, νέα μεταπτυχιακά με δίδακτρα, νέα προγράμματα δια βίου μάθησης με δίδακτρα, εμπορική εκμετάλλευση των πανεπιστημιακών δασών και του αγροκτήματος, εμπορική εκμετάλλευση των υποδομών του ΑΠΘ) και κυρίως για την καλύτερη διασύνδεση του ΑΠΘ με τις επιχειρήσεις».

Μιλώντας στο alterthess ο Ηλίας Κονδύλης, Αν. Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, εξηγεί ότι «όλα τα πανεπιστήμια εκπονούν στρατηγικό σχεδιασμό πενταετίας, τον οποίο καταθέτουν στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) στο πλαίσιο της αξιολόγησης τους. Από το αν ο σχεδιασμός αυτός κριθεί καλός ή άριστος, πάντα σε εναρμόνιση με τον νόμο του Ν.4653/20 και κυρίως με τον τελευταίο Νόμο Κεραμέως 4957/2022, καθορίζεται μεταξύ άλλων “ποινών” το αν θα αποδοθεί ή όχι το 30% της “πρόσθετης” κρατικής χρηματοδότησης (bonus ”Αριστείας”). Εμείς καλούμαστε, δηλαδή, να βρούμε τρόπους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια να αυξήσουμε τα έσοδα του πανεπιστημίου. Αυτό σημαίνει να προτείνουμε περισσότερα ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα, μεταπτυχιακά με δίδακτρα, την αξιοποίηση του πανεπιστημιακού αγροκτήματος και δάσους με επιχειρηματικούς όρους κ.α. Ουσιαστικά, τα πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και το ΑΠΘ, εκπονούν στρατηγικούς σχεδιασμούς σαν να είναι Ανώνυμες Εταιρείες και οι Πρυτανικές τους Αρχές CEO της «ΑΠΘ ΑΕ». Προκειμένου, λοιπόν, να γίνει η στρατηγική ανάλυση των προτάσεων, το πανεπιστήμιο δίνει χιλιάδες ευρώ σε μια ιδιωτική εταιρεία συμβούλων, τη στιγμή που το πανεπιστήμιο διαθέτει όλο το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό ικανό για να εκπονήσει στρατηγικό σχεδιασμό σε όφελος της κοινωνίας και όχι σε όφελος των κερδών των επιχειρήσεων».

Παράλληλα, αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση ότι το πανεπιστήμιο σπαταλά τόσα χρήματα σε μια ιδιωτική εταιρεία συμβούλων τη στιγμή που οι υποδομές του καταρρέουν με κίνδυνο και τη σωματική ακεραιότητα φοιτητών-τριών, του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού. Η διαδικασία ανάθεσης σε ιδιωτική εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως διαπιστώνουν και οι πανεπιστημιακοί, θα εντείνει ακόμη περισσότερο τον φαύλο κύκλο της κρατικής υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της λειτουργίας και των υπηρεσιών του.

Όπως υπενθυμίζει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση, «το σύνολο των επί δεκαετίες ασυντήρητων υποδομών του πανεπιστημίου βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση απαξίωσης και κατάρρευσης (με μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα για την επικίνδυνη κατάσταση κτιριακών υποδομών, όπως στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και την Πολυτεχνική Σχολή – Πτέρυγα Β, την απουσία προσεισμικού ελέγχου για το σύνολο του ΑΠΘ, τις μόλις πρόσφατες λιποθυμίες φοιτητών λόγω ανεπαρκούς κλιματισμού σε αμφιθέατρα και αίθουσες, την ματαίωση της εκπαιδευτικής άσκησης των φοιτητών δασολογίας στο δάσος του ΑΠΘ στο Περτούλι λόγω μη έγκαιρης αποκατάστασης των ζημιών από την καταιγίδα Daniel)».

Aξιοσημείωτο είναι ότι η εν λόγω εταιρεία συμβούλων εμπλέκεται και στη χρηματοδότηση μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας. Μάλιστα η εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίστηκε την μέρα υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της εταιρείας και του πανεπιστημίου, ως ημέρα σταθμός και ημέρα συνέχειας στην ιστορία του ιδρύματος, από τον πρύτανη Στυλιανό Δ. Κατρανίδη.

H Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση ζητά μεταξύ άλλων την κατάργηση της εν λόγω σύμβασης με την εταιρεία συμβούλων, τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΑΠΘ με επιστημονικά κριτήρια και για την καλυψη των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας για δωρεάν εκπαίδευση και έρευνα σε όφελός της καθώς και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την άμεση επίλυση των επειγόντων προβλημάτων στις υποδομές του ΑΠΘ και την  κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Καλεί τέλος τον ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ και το σύνολο των συναδέλφων να συζητήσουν στα Τμήματα και να καταδικάσουν αυτές τις εξελίξεις, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Προεδρικές εκλογές αύριο στο Ιράν

Στόχος μας η ένταξη στην Ε.Ε., λέει ο Ερντογάν

Τσίπρας: Πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για βιώσιμη λύση του Κυπριακού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα