ΑΘΗΝΑ
22:40
|
27.06.2024
Οριοθετήθηκαν όλες οι πυρκαγιές εκτός από αυτή στο μέτωπο της Πηνείας.
Δοκιμάζονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μια μέρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αν και η μέρα ξεκίνησε με εξασθένιση των ανέμων οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν έχουν σταματήσει να δίνουν μάχη είτε με τις αναζωπυρώσεις, είτε με νέες εστίες φωτιάς σε διάφορα σημεία της επικρατείας. Γενικά πάντως ο κρατικός μηχανισμός χαρακτηρίζει την κατάσταση σήμερα σχετικά ήρεμη.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, όλες οι φωτιές έχουν οριοθετηθεί εκτός από το μέτωπο της Πηνείας που προκλήθηκε από την εξάπλωση του μετώπου της Αχαΐας, που πέρασε στην Ηλεία, όπου πλέον υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

Οριοθετήθηκε επίσης και η πυρκαγιά στην Ύδρα για την οποία εξετάζεται ως πιθανή η εμπλοκή σκάφους που εκτόξευε πυροτεχνήματα.

Τη νύχτα δημιουργήθηκαν προβλήματα σε χωριά, κάηκαν σπίτια και εκδόθηκαν και εντολές εκκένωσης οικισμών από το 112.

Πλέον, εμφανίζονταν διάσπαρτες εστίες και όχι αρραγές πύρινο μέτωπο σε Σιμόπουλο, Λάτα και Πρόδρομο όπου έχει πέσει όλο το βάρος των προσπαθειών των αντρών και των γυναικών της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν 162 πυροσβέστες με 57 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος επιχειρούν 8 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, κάτω από καλύτερες συνθήκες αφού έχει πέσει η ένταση των ανέμων, τουλάχιστον έως το μεσημέρι, γιατί από εκεί και μετά αναμένεται να ενταθούν εκ νέου.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις αλλά και τα νέα πύρινα μέτωπα που ξεσπούν σε όλη τη χώρα δίνουν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, με την Πολιτική Προστασία να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Το μέτωπο της Ηλείας είναι αυτό στο οποίο εστιάζουν περισσότερο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς το πρωί του Σαββάτου (22/06) υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Βαλμοράχη, σε σημείο που δεν κάηκε την 21η Ιουνίου.

Πρόκειται για σημείο ανάμεσα στο χωριό Κάλφα και το χωριό Απιδούλα. Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews, στο σημείο επιχειρούν αεροσκάφη Air Tractor.

Φωτιά στην Άνδρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται και πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι στο νησί της Άνδρου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά καίει δασική έκταση στην περιοχή Στραπουριές. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα ενώ κατευθύνονται στο νησί προκειμένου να συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Στραπουριές, Λάμυρα, Μένητες και Υψηλά Άνδρου προκειμένου να απομακρυνθούν προς την Χώρα.

Άνδρος

Φωτιά στη Σαλαμίνα με τραυματίες πυροσβέστες

Συναγερμός σήμανε το πρωί στην περιοχή Ρέστη Σαλαμίνας, λόγω πυρκαγιάς η οποία τέθηκε άμεσα υπό μερικό έλεγχο. 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης πυροσβεστικό όχημα ανετράπη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο πυροσβέστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας του νησιού για περαιτέρω εξετάσεις.

Χωρίς ενεργό μέτωπο το Παρανέστι Δράμας

Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χτες τις 18:40 σε δύσβατη δασική περιοχή στο Παρανέστι Δράμας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η φωτιά είναι χωρίς ενεργό μέτωπο.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 43 πυροσβέστες και τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Παραμένει και σήμερα ο κίνδυνος

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: 34 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο-Δύο συλλήψεις σε Εύβοια και Τρίκαλα

Φωτιά σε δάσος της Αρκαδίας

Για τους Κορεάτες, το ρομπότ δεν βραχυκύκλωσε. Αυτοκτόνησε…

ΕΣΗΕΑ για δημοσιογράφο της ΕΡΤ: Η πράξη του είναι απολύτως καταδικαστέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα