Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας ανακοίνωσε την απόφασή του νωρίς το Σάββατο, λέγοντας ότι η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με τις διεθνείς προσπάθειες να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα, μετέδωσε το ραδιόφωνο της Αβάνας.
Η κυβέρνηση της Κούβας, σύμφωνα με το άρθρο 63 της σύμβασης γενοκτονίας του Διεθνούς Δικαστηρίου, χρησιμοποιεί το δικαίωμά της ως τρίτη χώρα για να συμμετάσχει στην υπόθεση της αγωγής κατά του Ισραήλ στο διεθνές δικαστήριο.
Η Κούβα έχει περιγράψει το Ισραήλ ως κατακτητή που αγνοεί τις δεσμεύσεις του στην τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, η οποία αναφέρει ότι «οι άμαχοι σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων και σε κατεχόμενα εδάφη προστατεύονται».
Σήμερα, η παγκόσμια κοινότητα δεν ανέχεται τη γενοκτονία, το απαρτχάιντ, τον βίαιο εκτοπισμό και τη συλλογική τιμωρία, λέει η Αβάνα.
Η Νότια Αφρική κατέθεσε καταγγελία στο Διεθνές Δικαστήριο τον Νοέμβριο για να καταστήσει το σιωνιστικό καθεστώς υπεύθυνο για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στη Γάζα.
Η αρχική απόφαση του ΔΠΔ τον Ιανουάριο του 2024, διέταξε το ισραηλινό καθεστώς να μην προβεί σε γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα.
Σε μια σχετική εξέλιξη, ο πρόεδρος του ΔΠΔ δικαστής Ναουάφ Σαλάμ δήλωσε ότι η Νότια Αφρική πρόσθεσε στην υπόθεση που κατέθεσε κατά του Ισραήλ και κατηγόρησε το καθεστώς ότι προβαίνει σε γενοκτονικές πράξεις στη Γάζα.
Επίσης, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν ζήτησε τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Εάν οι δικαστές του ΔΠΔ αποδεχθούν την έκκληση, 124 κράτη μέλη του διεθνούς δικαστηρίου είναι υποχρεωμένα να τον συλλάβουν.
Από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα, πάνω από 37.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στον θύλακα.