ΑΘΗΝΑ
13:35
|
28.09.2024
Τα ρατσιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στο ματς Κροατία - Αλβανία προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.
Κροατία - Αλβανία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σερβία απείλησε να αποσυρθεί από το Euro 2024 εξαιτίας των συνθημάτων μεταξύ των οπαδών της Κροατίας και της Αλβανίας την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια της ισοπαλίας 2-2 στον όμιλο Β ακούστηκαν συνθήματα για τη δολοφονία των Σέρβων. Η διοικητική αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Uefa έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

Ο γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Σερβίας, Γιόβαν Σουρμπάτοβιτς, ζήτησε την επιβολή των αυστηρότερων κυρώσεων.

Δήλωσε στο σερβικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTS:

Αυτό που συνέβη είναι σκανδαλώδες και θα ζητήσουμε από την [ευρωπαϊκή διοικητική αρχή] Uefa κυρώσεις, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα συνεχιστεί η διοργάνωση.

Η Σερβία συμμετέχει στον Γ’ όμιλο και ξεκίνησε το τουρνουά με ήττα 1-0 από την Αγγλία την Κυριακή. Ο Σουρμπάτοβιτς δήλωσε ότι είναι «σίγουρος ότι θα τιμωρηθούν» μετά την απόφαση της Uefa την Τετάρτη να ακυρώσει τα διαπιστευτήρια του Κοσοβάρου δημοσιογράφου, Arlind Sadiku.

Ο Σαντίκου έκανε μια εθνικιστική χειρονομία με διπλό χέρι αετού προς τους οπαδούς της Σερβίας κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Αγγλία. Η χειρονομία μιμείται τον αετό στην εθνική σημαία της Αλβανίας, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των Σέρβων εθνικιστών και των Αλβανών, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου.

«Θα απαιτήσουμε από την Uefa να τιμωρήσει τις ομοσπονδίες και των δύο επιλογών», πρόσθεσε ο Surbatovic.

«Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε αυτό, αλλά αν η Uefa δεν τους τιμωρήσει, θα σκεφτούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Σε ανακοίνωσή της, η σερβική ομοσπονδία ανέφερε ότι έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα της Uefa Θεόδωρο Θεοδωρίδη επισημαίνοντας την «ντροπιαστική κοινή ψαλμωδία».

Η Uefa επιβεβαίωσε αργότερα ότι έχουν κινηθεί πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον της κροατικής και της αλβανικής ομοσπονδίας για να διερευνηθεί η «πιθανή ρατσιστική συμπεριφορά των οπαδών» κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Πρόσθεσε ότι διερευνά επίσης την «φερόμενη ανάρμοστη συμπεριφορά» του επιθετικού της Αλβανίας Μίρλιντ Ντάκου, ο οποίος εθεάθη να απευθύνεται στους οπαδούς μέσω μεγαφώνου μετά το παιχνίδι.

Στη Σερβία επιβλήθηκε πρόστιμο 12.250 λιρών, αφού οπαδοί της πέταξαν αντικείμενα κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Αγγλία.

Στη Σερβία και την Αλβανία επιβλήθηκαν επίσης πρόστιμα, καθώς οπαδοί και των δύο χωρών εμφάνισαν πανό με εθνικιστικούς χάρτες, εξωτερικά στους εναρκτήριους αγώνες τους.

«Τιμωρηθήκαμε για μεμονωμένες περιπτώσεις και οι οπαδοί μας συμπεριφέρθηκαν πολύ καλύτερα από τους άλλους», δήλωσε ο Σουρμπάτοβιτς.

Ένας οπαδός τιμωρήθηκε για ρατσιστικές προσβολές και δεν θέλουμε να αποδοθεί σε άλλους. Εμείς οι Σέρβοι είμαστε κύριοι και έχουμε ανοιχτή καρδιά, γι’ αυτό κάνω έκκληση στους οπαδούς να παραμείνουν κύριοι.

Μιλώντας μετά την ισοπαλία 1-1 της ομάδας τους με τη Σλοβενία την Πέμπτη στο Μόναχο, οι Σέρβοι οπαδοί ήταν συγκρουσμένοι με τη δήλωση της Ομοσπονδίας τους.

«Δεν πρέπει να αναμειγνύουμε την πολιτική και τον αθλητισμό», δήλωσε ο Bico Kruc, ενώ ο Julian Dragotinovic-Potkovsk πρόσθεσε: «Ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι θέλει. Έχουμε τη σημαία μας, έχουμε τα χρώματά μας, το τι κάνουν οι άλλοι δεν μας ενδιαφέρει».

Η Σερβία συμμετέχει στον Γ’ όμιλο και έχει έναν βαθμό μετά από δύο αγώνες, αφού την περασμένη Κυριακή ηττήθηκε από την Αγγλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκτακτο δελτίο καιρού: Επιδείνωση από βδομάδα με βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Αττική: Τροχαίο δυστύχημα στον Άγιο Δημήτριο

Μεσολόγγι: Συλλήψεις ανηλίκων για εκδικητική πορνογραφία

Αυστραλία: Διαδηλώσεις κατά νομοσχεδίου για την παραπληροφόρηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα