ΑΘΗΝΑ
23:04
|
27.06.2024
Κατά το μεσημέρι της Παρασκευή, η η παραγωγή ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε από 16% στο περσινό ηλιοστάσιο.
Δύση ηλίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ηλιακή ενέργεια παρήγαγε περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως κατά το θερινό ηλιοστάσιο του βόρειου ημισφαιρίου την Παρασκευή, σύμφωνα με έκθεση ενός think tank με έδρα το Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών αιχμών της 21ης Ιουνίου, της Διεθνούς Ημέρας Εορτασμού του Ηλιοστασίου του ΟΗΕ – το 20% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια.

Το παραπάνω αναφέρεται από την Ember Climate στην έκθεσή της, προσθέτοντας ότι αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση από το 16% του περσινού ηλιοστασίου. Το θερινό ηλιοστάσιο είναι η μεγαλύτερη ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο και όταν δέχεται το περισσότερο ηλιακό φως.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του Ιουνίου, περίπου το 8,2% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από τον ήλιο, από 6,7% τον Ιούνιο του 2023, σημειώνεται στην έκθεση.

Η ηλιακή ενέργεια έχει γίνει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, με την Κίνα να αποτελεί το 9,6% του παγκόσμιου μεριδίου, καθώς η χωρητικότητά της αυξήθηκε κατά 152% σε ετήσια βάση το 2023.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι πέρυσι εγκαταστάθηκαν κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια ηλιακά πάνελ ανά ημέρα, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2022.

Είπε ότι περίπου 34 οικονομίες παράγουν πάνω από το 10% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από την ηλιακή ενέργεια, με την ηλιακή ενέργεια να διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.

Η Ε.Ε. αντιπροσώπευε το 9,2% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιακής ενέργειας το 2023, με την Ισπανία να κατέχει την πρώτη θέση, η οποία εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει το 30% του παγκόσμιου μεριδίου αυτό το μήνα.

Η Ember Climate εκτιμά ότι η Ε.Ε. θα υπερδιπλασιάσει τη συνεισφορά της στην ηλιακή ενέργεια, φτάνοντας το 20% του παγκόσμιου συνόλου τον Ιούνιο, από 17% την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Οι ΗΠΑ και η Ινδία αναμένεται να έχουν πολύ παρόμοιο μερίδιο ηλιακής ενέργειας τον Ιούνιο του 2024, στο 6,9% και 7,1%, αντίστοιχα», προστίθεται στην έκθεση.

Το ετήσιο μερίδιο ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ ήταν 5,6% και της Ινδίας 5,8% το 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Brexit, λιτότητα και άλλα δαιμόνια: Εκλογές χωρίς επίδικο

Πτώση τιμών πετρελαίου λόγω χαμηλής ζήτησης στις ΗΠΑ, ανησυχία για τα επιτόκια

Με απώλειες κλείνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

WEF: Η τεχνητή νοημοσύνη ως μία από τις ανερχόμενες τεχνολογίες για το 2024

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα