ΑΘΗΝΑ
15:02
|
28.09.2024
Η πόρτα της Ε.Ε. είναι ανοιχτή για συζητήσεις σχετικά με τους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές, δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Ρόμπερτ Χάμπεκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Κίνα το Σάββατο ότι η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ανοιχτή για συζητήσεις σχετικά με τους δασμούς της Ε.Ε. στις κινεζικές εξαγωγές, αναφέρει το Reuters.

«Αυτό που πρότεινα στους Κινέζους εταίρους μου σήμερα είναι ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές για συζητήσεις και ελπίζω ότι αυτό το μήνυμα εισακούστηκε», είπε στην πρώτη του δήλωση στη Σαγκάη, μετά από συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο.

Η επίσκεψη του Χάμπεκ είναι η πρώτη από υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο από τότε που οι Βρυξέλλες πρότειναν υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) κινεζικής κατασκευής για να καταπολεμηθεί αυτό που η Ε.Ε. θεωρεί υπερβολικές επιδοτήσεις.

Ο Χάμπεκ είπε ότι υπάρχει χρόνος για διάλογο μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας για ζητήματα δασμών πριν τεθούν σε πλήρη ισχύ οι δασμοί τον Νοέμβριο και ότι πιστεύει στις ανοιχτές αγορές, αλλά ότι οι αγορές απαιτούν ίσους όρους ανταγωνισμού.

Οι αποδεδειγμένες επιδοτήσεις που αποσκοπούν στην αύξηση των εξαγωγικών πλεονεκτημάτων των εταιρειών δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, είπε ο υπουργός.

Ένα άλλο σημείο έντασης μεταξύ Πεκίνου και Βερολίνου είναι η υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία στον πόλεμο της στην Ουκρανία. Ο Χάμπεκ σημείωσε ότι το κινεζικό εμπόριο με τη Ρωσία αυξήθηκε περισσότερο από 40% πέρυσι.

Ο Χάμπεκ είπε ότι είχε πει σε Κινέζους αξιωματούχους ότι αυτό είχε αντίκτυπο στην οικονομική τους σχέση. «Δεν είναι αποδεκτές οι καταστρατηγήσεις των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία», είπε, προσθέτοντας ότι τα τεχνικά αγαθά που παράγονται στην Ευρώπη δεν πρέπει να καταλήγουν στο πεδίο της μάχης μέσω άλλων χωρών.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Οι προσωρινοί δασμοί της Ε.Ε. έως και 38,1% στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να ισχύσουν έως τις 4 Ιουλίου, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί έως τις 2 Νοεμβρίου, οπότε θα μπορούσαν να επιβληθούν οριστικοί δασμοί, συνήθως για πέντε χρόνια.

«Αυτό ανοίγει μια φάση όπου οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές, οι συζητήσεις είναι σημαντικές και ο διάλογος χρειάζεται», είπε ο Χάμπεκ.

Οι προτεινόμενοι δασμοί της ΕΕ σε κινεζικά προϊόντα δεν αποτελούν «τιμωρία», είπε ο Χάμπεκ νωρίτερα στο Πεκίνο σε Κινέζους αξιωματούχους. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν πρόκειται για τιμωρητικούς δασμούς», είπε στην πρώτη σύνοδο ολομέλειας του διαλόγου για το κλίμα και τον μετασχηματισμό.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Τουρκία είχαν χρησιμοποιήσει τιμωρητικούς δασμούς, αλλά όχι η Ε.Ε., είπε. «Η Ευρώπη κάνει τα πράγματα διαφορετικά».

Ο Χάμπεκ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέτασε για εννέα μήνες λεπτομερώς εάν οι κινεζικές εταιρείες είχαν επωφεληθεί άδικα από τις επιδοτήσεις.

Οποιοδήποτε μέτρο αντισταθμιστικού δασμού που προκύπτει από την επανεξέταση της Ε.Ε. «δεν αποτελεί τιμωρία», είπε, προσθέτοντας ότι τέτοια μέτρα είχαν σκοπό να αντισταθμίσουν τα πλεονεκτήματα που παραχωρήθηκαν στις κινεζικές εταιρείες από το Πεκίνο.

Ο Ζενγκ Σαντζί, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, απάντησε: «Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις κινεζικές εταιρείες».

Οι προτεινόμενοι δασμοί της Ε.Ε. για τα κινεζικής κατασκευής EV θα έβλαπταν και τις δύο πλευρές, πρόσθεσε ο Ζενγκ. Είπε στον Χάμπεκ ότι ήλπιζε η Γερμανία να επιδείξει ηγετική θέση εντός της Ε.Ε. και να «κάνει το σωστό».

Αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες για άδικες επιδοτήσεις, λέγοντας ότι η ανάπτυξη της νέας ενεργειακής βιομηχανίας της Κίνας ήταν το αποτέλεσμα εκτεταμένων πλεονεκτημάτων στην τεχνολογία, την αγορά και τις αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας, που ενισχύονται στον έντονο ανταγωνισμό.

Η ανάπτυξη του κλάδου «είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού, παρά των επιδοτήσεων, πόσο μάλλον του αθέμιτου ανταγωνισμού», δήλωσε ο Ζενγκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης.
Μετά τη συνάντησή του με τον Ζενγκ, ο Χάμπεκ μίλησε με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο, ο οποίος είπε ότι θα συζητήσει τους δασμούς με τον Επίτροπο Εμπορίου της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις το βράδυ του Σαββάτου σε μια τηλεδιάσκεψη.

«Υπάρχει χώρος για ελιγμούς, υπάρχει χώρος για συζήτηση και ελπίζω ότι αυτό το περιθώριο ελιγμών θα εκμεταλλευτεί», είπε ο Χάμπεκ.

Σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληγαν σε συμφωνία, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία SAIC Group (600104.SS), ανοίγει νέα καρτέλα έχει σχεδιάσει μια σειρά από δημιουργικά προϊόντα ως απάντηση στην απειλή των δασμών.

Ο Σάο Τζινγκφένγκ, επικεφαλής σχεδιασμού του SAIC Motor R&D Innovation Headquarters, δημοσίευσε φωτογραφίες στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Weibo που δείχνουν προϊόντα όπως skateboards, φούτερ, αθλητικά παπούτσια, κύπελλα, ομπρέλες και ρακέτες πινγκ πονγκ, κυρίως κίτρινου και μαύρου χρώματος και διακοσμημένα με Έμβλημα της Ε.Ε. και το νούμερο «38.1» – αναφορά στο επίπεδο των δασμών της Ε.Ε..

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», έγραψε ο Σάο στο Weibo. «Ας θυμόμαστε το 38.1».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα