ΑΘΗΝΑ
07:19
|
28.06.2024
Οι Χούθι ισχυρίστηκαν ότι πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική επιχείρηση με μια ιρακινή πολιτοφυλακή, με στόχο τέσσερα σκάφη στο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ.
Η ομάδα έχει εξαπολύσει περισσότερες από 60 επιθέσεις, βύθισε δύο εμπορικά πλοία, κατέλαβε ένα άλλο και επιτέθηκε σε δεκάδες ακόμη από την έναρξη του πολέμου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Χούθι της Υεμένης ισχυρίστηκαν ότι πραγματοποίησαν κοινή στρατιωτική επιχείρηση με μια ιρακινή πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, γνωστή ως Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, με στόχο τέσσερα σκάφη στο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ, μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χού8ι, Γιάχια Σαρί, δήλωσε σε τηλεοπτική δήλωση την Κυριακή ότι η ομάδα πυροβόλησε με drones δύο δεξαμενόπλοια τσιμέντου και δύο φορτηγά πλοία στο λιμάνι μια ημέρα νωρίτερα λόγω μη συμμόρφωσης με την απαγόρευση εισόδου σε «λιμένες της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Ο Σαρί πρόσθεσε ότι η ομάδα είχε επίσης στοχεύσει ένα πλοίο Shorthorn Express στη Μεσόγειο Θάλασσα χρησιμοποιώντας drones και και οι δύο επιχειρήσεις «πέτυχαν με επιτυχία τους στόχους τους».

Το Channel 12 του Ισραήλ ανέφερε ότι μια έκρηξη σημειώθηκε στη Χάιφα τα ξημερώματα μετά την εκτόξευση ενός πύραυλου αεράμυνας προς τη θάλασσα χωρίς να ενεργοποιηθούν οι σειρήνες. Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε τον ισχυρισμό των Χούθι, αλλά δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι κατέρριψε ένα drone που πλησίαζε τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα ανατολικά.

Σε ένα ακόμη περιστατικό, η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO είπε ότι ένα εμπορικό πλοίο υπέστη ζημιές από επίθεση drone στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στην Υεμένη νωρίς το πρωί της Κυριακής, αν και δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Η επίθεση σημειώθηκε περίπου 65 ναυτικά μίλια (120 χιλιόμετρα) δυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης, ανέφερε η υπηρεσία, η οποία διοικείται από το βρετανικό ναυτικό.

«Ο πλοίαρχος ενός εμπορικού σκάφους αναφέρει ότι χτυπήθηκε από μη πληρωμένο εναέριο σύστημα (UAS), με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στο σκάφος. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή και το σκάφος προχωρά στο επόμενο λιμάνι του», ανέφερε ένα δελτίο του πρακτορείου.

«Οι αρχές διερευνούν», πρόσθεσε, χωρίς να αποδώσει καμία αναφορά για την επίθεση.

Αργότερα ισχυρίστηκε ότι ακόμη ένα περιστατικό εντοπίστηκε την Κυριακή κοντά στο λιμάνι Nishtun της Υεμένης, καλώντας τα πλοία να είναι προσεκτικά.

Τα πλοία μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα δέχονται επανειλημμένες επιθέσεις εδώ και μήνες από Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, οι οποίοι λένε ότι ενεργούν για την υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Το Σάββατο, οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση σε πλοίο που ελλιμενίστηκε στο Ισραήλ – ένας ισχυρισμός που η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) είπε ότι ήταν «κατηγορηματικά ψευδής».

Η CENTCOM, η οποία έχει πραγματοποιήσει αντίποινα εναντίον των Χούθι για τις επιθέσεις τους στη ναυτιλία, είπε ότι κατέστρεψε τρία ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ανήκαν στην ομάδα τις τελευταίες 24 ώρες.

Ανέφερε επίσης ότι η ομάδα είχε εκτοξεύσει τρεις αντιπλοϊκούς πυραύλους στον Κόλπο του Άντεν, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή σημαντικές ζημιές.

Ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης, Αμπντέλ-Μάλικ-αλ-Χούθι, δήλωσε νωρίτερα τον Ιούνιο ότι οι επιχειρήσεις της κοινής ομάδας με την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ θα ενταθούν εναντίον όλων των πλοίων που ελλιμενίζονται στα ισραηλινά λιμάνια «σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους δύο συλληφθέντες των Προσφυγικών

Οξεία αντίδραση του Συλλόγου Αντιστασιακών για τα σχέδια της ALUMIL στη Γυάρο

ΜέΡΑ25: Η αντίσταση δεν είναι ποτέ μάταιη

Το ξήλωμα της τεράστιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας κέρδισαν οι κάτοικοι των Πεύκων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα