ΑΘΗΝΑ
18:54
|
28.09.2024
Ο ηγέτης των ακτιβιστών υπέρ της ανεξαρτησίας Κρίστιαν Τέιν μεταξύ των επτά που μεταφέρθηκαν τη νύχτα αεροπορικώς, μετά τις ταραχές του περασμένου μήνα.
Ο Κριστιάν Τέιν, επικεφαλής της ομάδας υπέρ της ανεξαρτησίας CCAT.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επτά ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας, που οι Αρχές θεωρούν ότι συνδέονται με ομάδα που κατηγορείται για ενορχήστρωση ταραχών τον περασμένο μήνα στη γαλλική επικράτεια του Ειρηνικού, μεταφέρθηκαν στην ηπειρωτική Γαλλία για προφυλάκιση, σύμφωνα με τον τοπικό εισαγγελέα.

«Η μεταφορά οργανώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας με αεροσκάφος που ναυλώθηκε ειδικά για την αποστολή», ανέφερε ο Ιβ Ντύπας, ο εισαγγελέας στην πρωτεύουσα της Νέας Καληδονίας, Νουμέα, σε δήλωση του σήμερα Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι οι επτά στάλθηκαν στη Γαλλία, «λόγω της ευαισθησίας της διαδικασίας και προκειμένου οι έρευνες να συνεχιστούν με ήρεμο τρόπο, χωρίς καμία πίεση».

Μεταξύ των επτά συλληφθέντων είναι ο Κρίστιαν Τέιν, επικεφαλής της ομάδας υπέρ της ανεξαρτησίας Field Action Coordination Cell (CCAT), ο οποίος έχει τεθεί υπό κράτηση και κατηγορήθηκε, χθες Σάββατο, για το πρόσφατο κύμα βίας κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί.

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και ζημιές που εκτιμώνται σε 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών, που ξέσπασαν, μετά τις εκλογικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ψήφο των Γάλλων, έναντι εκείνης του ντόπιου πληθυσμού των Κανάκ.

Οι αρχές δεν διευκρίνισαν αμέσως ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Τέιν, αλλά ο εισαγγελέας έκανε λόγο για έρευνα σχετικά με ένοπλη ληστεία και συνέργεια σε φόνο ή απόπειρα φόνου, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Ο δικηγόρος του ακτιβιστή, δήλωσε χθες Σάββατο «αιφνιδιασμένος» που ο πελάτης του στάλθηκε στη Γαλλία, κατηγορώντας τους δικαστές ότι «κινήθηκαν με καθαρά πολιτικά κίνητρα», ενώ συνήγορος άλλου κρατούμενου είπε ότι οι ενέργειες των εισαγγελέων δημιουργούν «μάρτυρες για την υπόθεση της ανεξαρτησίας»,

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα