Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το Σάββατο στο Τελ Αβίβ, την Καισάρεια και την Ιερουσαλήμ, απαιτώντας συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με παλαιστινιακές φατρίες στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, αναφέρει το Middle East Monitor.
«Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στην Πλατεία Απαχθέντων Στρατιωτών στο κέντρο του Τελ Αβίβ, απαιτώντας μια άμεση συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και την απόλυση της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω πρόωρων εκλογών», ανέφερε η εφημερίδα Yedioth Ahronoth.
Ανέφερε ότι η διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη στο Τελ Αβίβ από τις 7 Οκτωβρίου.
Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Πλατεία του Παρισιού στο κέντρο της Ιερουσαλήμ για να απαιτήσουν επίσης μια συμφωνία ομήρων, σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12.
Οι Ισραηλινοί διαδήλωσαν επίσης στο κέντρο της Καισάρειας, σύμφωνα με το Yedioth Ahronoth, όπου παρέλασαν προς την κατοικία του Νετανιάχου και ζήτησαν την «άμεση» παραίτησή του.
Το μέλος της Κνεσέτ Γκιλάντ Καρίβ συμμετείχε σε αυτή τη διαδήλωση.
Οι διαδηλωτές φώναζαν κατά του Νετανιάχου και της κυβέρνησης, θεωρώντας τους «υπεύθυνους» για τους θανάτους δεκάδων ομήρων στη Γάζα.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ, ο οποίος αποχώρησε από το διαλυμένο πλέον Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο, συμμετείχε επίσης σε διαδηλώσεις στον οικισμό «Kiryat Gat» στο Negev, όπου οι διαδηλωτές ζήτησαν μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων.
Αψηφώντας ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ αντιμετωπίζει διεθνή καταδίκη εν μέσω της συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης του στη Γάζα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο αριθμός των Παλαιστινίων νεκρών από τις ανελέητες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τον περασμένο Οκτώβριο ξεπέρασε τους 37.500, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον πολιορκημένο θύλακα.
Περισσότεροι από 85.600 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί από την επίθεση, πρόσθεσε το υπουργείο.
Πάνω από οκτώ μήνες μετά τον ισραηλινό πόλεμο, τεράστιες εκτάσεις της Γάζας ήταν ερειπωμένες εν μέσω ενός παραλυτικού αποκλεισμού τροφίμων, καθαρού νερού και φαρμάκων.
Το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), το οποίο στην τελευταία του απόφασή του διέταξε το Τελ Αβίβ να σταματήσει αμέσως τη λειτουργία του στη νότια πόλη Ράφα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είχαν βρει καταφύγιο από τον πόλεμο πριν από την εισβολή στις 6 Μαΐου.