ΑΘΗΝΑ
01:53
|
29.09.2024
Η Φιλιππινέζα υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λέιλα Ντε Λίμα απαλλάχθηκε από όλες τις ποινικές κατηγορίες τη Δευτέρα.
Η Leila de Lima έλαβε εγγύηση τον Νοέμβριο του 2023 μετά από έξι χρόνια κράτησης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φιλιππινέζη υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λέιλα Ντε Λίμα απαλλάχθηκε από όλες τις ποινικές κατηγορίες τη Δευτέρα, δίνοντας τέλος σε δικαστικές μάχες πολλών ετών για μία από τους πιο ένθερμους επικριτές του πρώην προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Η πρώην γερουσιαστής και υπουργός Δικαιοσύνης είχε περάσει μια δεκαετία ερευνώντας τις δολοφονίες της «ομάδας θανάτου» που φέρεται να ενορχηστρώθηκαν από τον Ντουτέρτε μέχρι που συνελήφθη το 2017 και πέρασε περισσότερα από έξι χρόνια στη φυλακή.

«Είμαι πλέον εντελώς ελεύθερη και δικαιωμένη. Είναι πολύ λυτρωτικό», είπε η Ντε Λίμα στους δημοσιογράφους έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου στη Μανίλα.

Η 64χρονη Ντε Λίμα αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, έχοντας νωρίτερα απαλλαγεί από τις άλλες δύο κατηγορίες για ναρκωτικά.

Η τελευταία υπόθεση αφορούσε ισχυρισμούς ότι πήρε χρήματα από κρατούμενους μέσα στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας για να τους επιτρέψει να πουλήσουν ναρκωτικά όσο ήταν υπουργός Δικαιοσύνης από το 2010-2015.

«Η εισαγγελία δεν μπόρεσε να αποδείξει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων πέρα ​​από εύλογη αμφιβολία», έγραψε ο δικαστής του περιφερειακού πρωτοδικείου Γκένερ Γκίτο στην ετυμηγορία του, αθωώνοντας την Ντε Λίμα και τέσσερις άλλους κατηγορούμενους για παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.

Η Ντε Λίμα ήταν γερουσιαστής όταν συνελήφθη το 2017 και πέρασε περισσότερα από έξι χρόνια στη φυλακή ενώ δικαζόταν για τρεις κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών.

Περιέγραψε τις υποθέσεις ως ανταπόδοση για τις προσπάθειές της να διερευνήσει τον πόλεμο των ναρκωτικών του Ντουτέρτε, αρχικά ως επικεφαλής του ανεξάρτητου κυβερνητικού σώματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη συνέχεια ως υπουργός Δικαιοσύνης και κατά τη διάρκεια της θητείας της ως γερουσιαστής.

Είχε υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες, οι οποίες επέβαλαν μέγιστη ποινή ισόβιας κάθειρξης, ήταν κατασκευασμένες για να τη φιμώσουν από το να ασκήσει κριτική στην καταστολή των ναρκωτικών του Ντουτέρτε που άφησε χιλιάδες νεκρούς.

Πολλοί μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων των αφεντικών συμμοριών των φυλακών, πέθαναν ή απέσυραν τις καταθέσεις τους κατά τη διάρκεια των μακρών δικαστικές διαδικασίες.

Επίσης, απορρίφθηκε τη Δευτέρα μια δεύτερη κατηγορία που ισχυριζόταν ότι η Ντε Λίμα είχε πείσει έναν πρώην υπάλληλο να αγνοήσει μια κλήση του 2016 που εκδόθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για ακρόαση σχετικά με το εμπόριο παράνομων ναρκωτικών στις φυλακές των Φιλιππίνων.

Η απόφαση ανέφερε ότι η Ντε Λίμα είχε στερηθεί το «δικαίωμά της σε ταχεία δίκη» όπως εγγυάται το Σύνταγμα των Φιλιππίνων, αφού πέρασε 2.321 ημέρες στη φυλακή ενώ βρισκόταν σε δίκη σε μια υπόθεση όπου η μέγιστη ποινή αν καταδικαστεί είναι 180 ημέρες φυλάκιση.

Αυτή η υπόθεση ήταν η μόνη άλλη εναπομείνασα ποινική διαδικασία εναντίον της, είπαν οι δικηγόροι της.

Πριν από τη σύλληψή της, η Ντε Λίμα πέρασε μια δεκαετία ερευνώντας τον πόλεμο των ναρκωτικών του Ντουτέρτε κατά την περίοδο που ήταν δήμαρχος της νότιας πόλης Νταβάο και στις αρχές της προεδρίας του μεταξύ 2016-2022.

Χιλιάδες ύποπτοι για ναρκωτικά σκοτώθηκαν από αστυνομικούς και άγνωστους ένοπλους σε μια εκστρατεία που έγινε το επίκεντρο του κανόνα του Ντουτέρτε το 2016-2022, μια καταστολή που οι επικριτές περιέγραψαν ως εξωδικαστικές δολοφονίες υπό την αιγίδα του κράτους και τώρα αποτελεί αντικείμενο έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η Ντε Λίμα είπε τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσει να βοηθά το δικαστήριο στην έρευνά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα