ΑΘΗΝΑ
21:10
|
05.10.2024
Ο αρχικός γύρος συνομιλιών στο Καράκας της Βενεζουέλας θα διαρκέσει έως τις 29 Ιουνίου.
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Κολομβίας και της ένοπλης ομάδας Segunda Marquetalia παρευρίσκονται σε συνέντευξη Τύπου μετά την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Καράκας της Βενεζουέλας, 24 Ιουνίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και η ένοπλη ομάδα Segunda Marquetalia ξεκίνησαν ειρηνευτικές συνομιλίες τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου Γκουστάβο Πέτρο να τερματίσει τα 60 χρόνια πολέμου στη χώρα του, αναφέρει το Reuters.

Η Segunda Marquetalia είναι μια αντιφρονούσα φατρία των πλέον αποστρατευμένων Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) των οποίων οι ηγέτες συμφώνησαν αρχικά σε μια ειρηνευτική συμφωνία το 2016, αλλά επέστρεψαν στα όπλα επικαλούμενοι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις τρία χρόνια αργότερα.

Ο αρχικός γύρος συνομιλιών στο Καράκας της Βενεζουέλας θα διαρκέσει έως τις 29 Ιουνίου.

Η Segunda Marquetalia είχε ήδη την εμπειρία μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που δεν εφαρμόστηκε σωστά, δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής της ομάδας Ουόλτερ Μεντόζα, αναφερόμενος στη συμφωνία FARC του 2016.

«Η υπέρβαση αυτής της κατάστασης βρίσκεται στα χέρια του κράτους και όλων των θεσμών του και ειδικότερα της σημερινής κυβέρνησης», είπε ο Μεντόζα.

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης Αρμάντο Νομπόα δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Κολομβία ελπίζει να υπογράψει και να αρχίσει να εφαρμόζει μια ειρηνευτική συμφωνία με την Segunda Marquetalia που αριθμεί 1.751 μέλη πριν ο Πέτρο αποχωρήσει από την εξουσία σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια.

«Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, θα ήταν ένα ιστορικό λάθος», είπε ο Νομπόα στην εναρκτήρια ομιλία του.

Ο Νομπόα είπε ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα προχωρήσουν πιο γρήγορα επειδή κάποια από την ηγεσία της Segunda Marquetalia συμμετείχαν στις συνομιλίες των FARC.

Οι προσπάθειες του Πέτρο να σταματήσει τη σύγκρουση, η οποία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους, αντιμετώπισαν σημαντικές αποτυχίες.

Η κυβέρνηση διεξάγει χωριστές συνομιλίες με τους αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού – αν και υπήρξαν επανειλημμένες στιγμές κρίσης μεταξύ των δύο πλευρών – και την κεντρική ένοπλη ομάδα Estado Mayor, μια πρώην φατρία των FARC που δεν υπέγραψε ποτέ τη συμφωνία του 2016 και οι περισσότερες μονάδες της οποίας έχουν απορρίψει τον διάλογο.

Ο ηγέτης της Segunda Marquetalia, Λουτσιάνο Μαρίν, γνωστός με το ονοματεπώνυμό του Ιβάν Μάρκες, δήλωσε ότι η ομάδα ήταν πρόθυμη να συνεισφέρει σε έναν κοινό στόχο ειρήνης στην Κολομβία.

Ο Μάρκες θεωρήθηκε ότι σκοτώθηκε πέρυσι, αλλά η κολομβιανή κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον Μάιο ότι ένα βίντεο που τον δείχνει ήταν πραγματικό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέση Ανατολή: Στα πρόθυρα περιφερειακού πολέμου, ίσως του μεγαλύτερου στην Ιστορία της

Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί για τον κίνδυνο πετρελαϊκού σοκ στη Μέση Ανατολή

Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει τη δημιουργία επιπλέον 49 ταξιαρχιών με 5.000 στρατιώτες σε κάθε μία

ΣΥΡΙΖΑ: Και επισήμως υποψήφιος για Πρόεδρος ο Απόστολος Γκλέτσος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα