ΑΘΗΝΑ
12:13
|
28.06.2024
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Μόσχα, Λιν Τρέισι, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τη φονική επίθεση της Κυριακής στη Σεβαστούπολη τη Δευτέρα.
Λιν Τρέισι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Μόσχα, Λιν Τρέισι, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για τη φονική επίθεση της Κυριακής στη Σεβαστούπολη τη Δευτέρα, αναφέρει το TASS.

«Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τρέισι στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις 24 Ιουνίου, της εκδόθηκε διαμαρτυρία για ένα άλλο θανατηφόρο έγκλημα του καθεστώτος του Κιέβου, που χρηματοδοτείται και οπλίζεται από την Ουάσιγκτον, το οποίο εκτέλεσε εσκεμμένα μία πυραυλική επίθεση σε αμάχους στη Σεβαστούπολη, προκαλώντας πολυάριθμες απώλειες, μεταξύ των οποίων και παιδιά», ανέφερε το υπουργείο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, έχουν γίνει μέρος της σύγκρουσης «προμηθεύοντας τον ουκρανικό στρατό με τα πιο προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων ATACMS, εξοπλισμένους με κεφαλές διασποράς, που χρησιμοποιούνται εναντίον κατοίκων της Σεβαστούπολης, των οποίων τα μονοπάτια πτήσης προγραμματίζονται από Αμερικανούς στρατιωτικούς ειδικούς, και άρα φέρουν την ίδια ευθύνη με το καθεστώς του Κιέβου για αυτή την θηριωδία».

«Η απεσταλμένη ενημερώθηκε ότι τέτοιες ενέργειες από την Ουάσιγκτον, με στόχο να ενθαρρύνουν τις φιλοναζιστικές αρχές της Ουκρανίας να συνεχίσουν να μάχονται «μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό», που έχουν εκδώσει άδεια να πραγματοποιήσουν χτυπήματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, δεν θα μείνουν αναπάντητες. Τα μέτρα αντιποίνων σίγουρα θα ακολουθήσουν», υπογράμμισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουκρανία επιτέθηκε σε μη στρατιωτικές υποδομές στη Σεβαστούπολη χρησιμοποιώντας τακτικούς πυραύλους ATACMS εξοπλισμένους με πυρομαχικά διασποράς την Κυριακή. Ενώ τέσσερις πύραυλοι καταρρίφθηκαν, ο πέμπτος εξερράγη πάνω από την πόλη. Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν στην επίθεση, ενώ περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ.

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση. Η 24η Ιουνίου ορίστηκε ως ημέρα πένθους στη Σεβαστούπολη και την Κριμαία. Ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους κατοίκους της Σεβαστούπολης.

Ο ρόλος της Ουάσιγκτον στην τρομοκρατική επίθεση της Σεβαστούπολης είναι αδιαμφισβήτητος — ΥΠΕΞ

Η Μόσχα δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Ουάσιγκτον συμμετείχε στην επίθεση στη Σεβαστούπολη και έρχεται απάντηση σε αυτό το έγκλημα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτό το φρικτό έγκλημα είναι πέρα ​​από κάθε αμφιβολία», επεσήμανε το υπουργείο. «Θα ακολουθήσει σίγουρα απάντηση σε αυτό το έγκλημα», ανέφερε.

«Στις 23 Ιουνίου, το καθεστώς του Κιέβου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και των δορυφόρων τους, διέπραξε άλλο ένα αποτρόπαιο τρομοκρατικό έγκλημα κατά του άμαχου πληθυσμού της Ρωσίας. Η Σεβαστούπολη δέχτηκε επίθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Μία από τις πιο σημαντικές γιορτές της Ορθόδοξης – η ημέρα της Αγίας Τριάδας – επιλέχθηκε σκόπιμα για την τρομοκρατική επίθεση».

«Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένα δίχρονο που έπαιζε στην παραλία της πόλης και ένα εννιάχρονο κορίτσι. Περίπου 151 άτομα αναζήτησαν ιατρική βοήθεια, 82 από αυτούς νοσηλεύτηκαν – 55 ενήλικες και 27 παιδιά, πολλοί είναι σε σοβαρή κατάσταση. Όλοι λαμβάνουν ποιοτική ιατρική περίθαλψη», ανέφερε το υπουργείο. «Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικοί τακτικοί πύραυλοι ATACMS, εξοπλισμένοι με κεφαλές διασποράς για να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά. Όλες οι διαδρομές πτήσης εισήχθησαν από ειδικούς των ΗΠΑ με βάση τα δικά τους δεδομένα δορυφορικής αναγνώρισης. Ένα αμερικανικό αναγνωριστικό drone Global Hawk βρισκόταν σε υπηρεσία στους ουρανούς κοντά στην Κριμαία».

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας «ξεκίνησε έρευνα για το έγκλημα». «Όλοι οι υπεύθυνοι για αυτήν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ουάσιγκτον και οι δορυφόροί της έχουν δημιουργήσει και υποστηρίξει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο, καλλιεργώντας και υποστηρίζοντας ενεργά τις ουκρανικές μαριονέτες τους, διεξάγοντας πόλεμο εναντίον της Ρωσίας με τα χέρια τους και ενθαρρύνοντάς τους να διαπράξουν πράξεις διεθνούς τρομοκρατίας, να σκοτώσουν Ρώσους αμάχους, μεταξύ άλλων με χρήση ενός από τους πιο τρομερούς τύπους απάνθρωπων όπλων – πυρομαχικών διασποράς», τόνισε.

Οι δυτικές χώρες «συνεχίζουν να κρύβουν εγκληματικά κάτω από το χαλί τις βάρβαρες πράξεις του καθεστώτος [Βολοντίμιρ] Ζελένσκι. Δεν υπήρξε καμία καταδίκη ούτε από διεθνείς οργανισμούς. Η Ρωσική Ομοσπονδία τους καλεί για άλλη μια φορά να δώσουν μια σωστή αξιολόγηση αυτής της τελευταίας θηριωδίας του καθεστώτος του Κιέβου και της Δύσης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ρωσία εκφράζει την ειλικρινή της ευγνωμοσύνη για τα συλλυπητήρια που εξέφρασαν αξιωματούχοι φιλικών κρατών, καθώς και εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού και αμερικανικού κοινού. Τα λόγια συμπαράστασης συνεχίζουν να καταφθάνουν», συνέχισε.

«Θρηνούμε με όλη τη Σεβαστούπολη, όπου σήμερα έχει κηρυχθεί ημέρα πένθους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», συνοψίζεται η ανακοίνωση.

Η Ε.Ε. λέει ότι οι αναφορές για επίθεση στη Σεβαστούπολη με πυραύλους που παρέχονται από το ΝΑΤΟ δεν έχουν αξιοπιστία

Εκπρόσωπος της Ε.Ε. αρνήθηκε να καταδικάσει την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση εναντίον αμάχων στη Σεβαστούπολη που περιελάμβανε πυραύλους αμερικανικής κατασκευής ATACMS, λέγοντας ότι το μπλοκ θεωρεί ότι οι αναφορές για τέσσερις νεκρούς και περισσότερες από 150 άλλες απώλειες δεν έχουν αξιοπιστία.

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, είπε ότι οι αναφορές από Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με τις ενέργειες της Ουκρανίας και τις συνέπειές τους έχουν «σχεδόν μηδενική αξιοπιστία και δεν μπορούν να τις εμπιστευτούν» οι Βρυξέλλες.

Έκανε τη δήλωση ως απάντηση σε αίτημα του TASS να σχολιάσει την επίθεση με πυρομαχικά διασποράς που προμήθευσε το ΝΑΤΟ σε αμάχους στην Κριμαία.

Το αρχηγείο του ΝΑΤΟ δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη σε παρόμοιο αίτημα από το TASS.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Βουλή οι δύο συμβάσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία

Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες για τα τρία ανώτερα αξιώματα στην Ε.Ε.

Είναι το ΝΑΤΟ έτοιμο για πόλεμο;

Οι απειλές της Χεζμπολάχ στα συμπεράσματα της συνόδου της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα