ΑΘΗΝΑ
12:32
|
28.06.2024
Στο υπερπόντιο γαλλικό έδαφος σημειώθηκαν μαζικές ταραχές τον Μάιο για τη σχεδιαζόμενη εκλογική μεταρρύθμιση.
Νέα Καληδονία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ένα νέο κύμα πολιτικής βίας στη Νέα Καληδονία, οι διαδηλωτές έκαψαν οχήματα και πυρπόλησαν κτίρια, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού τμήματος, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Υπήρξε νέα έξαρση της βίας και των συγκρούσεων στην πρωτεύουσα Νουμέα καθώς και στα περίχωρά της. Διαδηλωτές στον κοντινό δήμο Dumbea επιτέθηκαν σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, ενώ συγκρούσεις αναφέρθηκαν στις γειτονιές Vallee-du-Tir, Magenta και Tuband.

Οι ταραχές ήρθαν μετά την αποστολή στη Γαλλία για προφυλάκιση επτά ηγετών της ανεξαρτησίας που συνδέονται με μια ομάδα που κατηγορείται για την οργάνωση των θανατηφόρων ταραχών τον περασμένο μήνα.

Οι γαλλικές αρχές είχαν συλλάβει 11 ηγέτες κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στη Νουμέα πριν από την αυγή την περασμένη εβδομάδα.

Στο υπερπόντιο γαλλικό έδαφος σημειώθηκαν μαζικές ταραχές από τις 13 Μαΐου με αφορμή μια εκλογική μεταρρύθμιση που επιτρέπει στους επί μακρόν διαμένοντες Γάλλους να συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές. Οι προτάσεις άφησαν πίσω τους τουλάχιστον εννέα νεκρούς και τραυματίες εκτός από εμπρησμούς και λεηλασίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέστειλε στις 13 Ιουνίου τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους αυτόχθονες Κανάκ, θα τους περιθωριοποιούσαν. Επισκέφθηκε τη Νέα Καληδονία τον Μάιο και υποσχέθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα προωθηθούν με τη βία.

Οι ταραχές εκτιμάται ότι προκάλεσαν ζημιές σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία ύψους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Γαλλία, η οποία αποίκησε τη Νέα Καληδονία το 1853, έχει μια πολύπλοκη σχέση με την περιοχή. Οι Κανάκοι, που αριθμούν 112.000 σε έναν πληθυσμό 300.000 κατοίκων, εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ανεξαρτησία τους.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πανελλαδικές 2024: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες (upd)

Πυρκαγιά στο Πεταλίδι Μεσσηνίας

Νεκρή 38χρονη στο Κερατσίνι

Συμφωνία UNICEF-Ισραήλ για επαναλειτουργία σταθμού αφαλάτωσης στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα