ΑΘΗΝΑ
22:36
|
28.09.2024
Ο πρόεδρος Ρούτο είπε πως θέλει να υπερασπιστεί τον λαό απέναντι σε κάθε μορφής βλάβης και βίας ενώ το Ναϊρόμπι συγκλονίζεται από διαδηλώσεις.
Ο Πρόεδρος της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Εγκληματίες» χαρακτήρισε απόψε ο Κενυάτης πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο τους εκατοντάδες νεαρούς διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κτίριο της βουλής με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα (σήμερα νωρίς το απόγευμα) να εκδηλωθεί φωτιά σε τμήμα του κτιρίου υπό συγκεχυμένες συνθήκες. Κατά τις ταραχές που εκδηλώνονται στη χώρα εδώ και τουλάχιστον 10 μέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10 άτομα (σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που επικαλέστηκε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters), δεκάδες έχουν τραυματιστεί και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες από μεγάλες οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (μεταξύ των οποίων το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στην Κένυας που καταγγέλλουν την εξαφάνιση ή απαγωγή 21 διαδηλωτών πιθανώς από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ναϊρόμπι.

Από τις σημερινές διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου νέας, επαχθούς φορολογίας που ψηφίστηκε παρά τις λαϊκές αντιδράσεις

«Εγκληματίες καπέλωσαν τους διαδηλωτές που μας κόστισαν το είδος της απώλειας που υφιστάμεθα σήμερα ως έθνος. Είναι πιθανό οι εγκληματίες που σκόρπισαν τον τρόμο σε αθώους πολίτες να παραμένουν πρόθυμοι να συνεχίσουν τις προκλήσεις στις δυνάμεις επιβολής τάξης και να συνεχίσουν τη βίαιη συμπεριφορά τούς» είπε ο Γουίλιαμ Ρούτο σε τηλεοπτικό διάγγελμα που εκφώνησε μετά τις 21.00 το βράδυ, καλώντας στη συνέχεια τους διαδηλωτές να σεβαστούν την έννομη τάξη και το σύνταγμα της Κένυας.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως θέλει να υπερασπιστεί τον λαό της Κένυας «απέναντι σε κάθε μορφής βλάβης και ενορχηστρωτές βίας και αναρχίας».

Ανακοίνωσε ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας για «την αποκατάσταση της τάξης και της ομαλότητας».

«Πρέπει να απομονώσουμε το έγκλημα από δημοκρατική έκφραση και να ξεχωρίσουμε τους εγκληματίες από ανθρώπους που ασκούν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης. Θα συνεχίσω να ηγούμαι μίας κυβέρνησης που θα προωθεί την ενότητα του έθνους και θα ενισχύσει την ασφάλεια όλων των πολιτών» πρόσθεσε ο Κενυάτης Πρόεδρος.

Ανησυχία από τις ΗΠΑ και άλλες εννιά δυτικές χώρες

Απόψε, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, καταδίκασε τη βία «σε κάθε μορφή της» αναφερόμενος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ναϊρόμπι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση στο Ναϊρόμπι, ενώ νωρίτερα άλλες εννιά χώρες της Δύσης μαζί με τις ΗΠΑ εξέφρασαν σε κοινή ανακοίνωση «βαθύτατη ανησυχία» για τις εξελίξεις στην Κένυα.

Σε κοινή ανακοίνωση των διπλωματικών αντιπροσωπειών τους, ο Καναδάς, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Ρουμανία, η Βρετανία, το Βέλγιο και οι ΗΠΑ εκφράζουν τη λύπη τους για τους νεκρούς και τους τραυματίες από τους πυροβολισμούς στο Ναϊρόμπι.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την τραγική απώλεια ζωών και τους τραυματισμούς που σημειώθηκαν και με τη χρήση πραγματικών πυρών», τονίζουν.

Οι πρεσβευτές και οι ύπατοι αρμοστές ξένων χωρών στην Κένυα τόνισαν στην κοινή δήλωσή τους ότι ανησυχούν βαθύτατα για τη βία που ξέσπασε στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει βαριές αυξήσεις δυσβάσταχτες για τα πιο ασθενή οικονομικά στρώματα του λαού της Κένυας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα