ΑΘΗΝΑ
01:04
|
21.09.2024
Πρόκειται για την πρώτη αποστολή παγκοσμίως για την συλλογή δειγμάτων από την σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ιστορική κινεζική αποστολή, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συλλογή δειγμάτων από την σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, καθώς το διαστημόπλοιο Chang’e-6 κατάφερε να επιστρέψει στη Γη σήμερα, Τρίτη.

Η κάψουλα επανεισόδου «προσγειώθηκε με επιτυχία» σε μια καθορισμένη ζώνη στην περιοχή της βόρειας Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας, λίγο μετά τις 14:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV. Η ζωντανή ροή που μεταδόθηκε από το κρατικό κανάλι, έδειξε την κάψουλα να αγγίζει το έδαφος πέφτοντας με αλεξίπτωτο, ενώ ακούγονται και τα χειροκρότημα στην αίθουσα ελέγχου.

«Η αποστολή σεληνιακής εξερεύνησης Chang’e-6 στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία», δήλωσε ο Ζανγκ Κετζιάν, επικεφαλής της Εθνικής Διαστημικής Διοίκησης της Κίνας (CNSA), από την αίθουσα ελέγχου.

Το Chang’e-6 να έχει επιστρέψει στη Γη με έως και 2 κιλά σεληνιακής σκόνης και δειγμάτων εδάφους από την σκοτεινή πλευρά, τα οποία θα αναλυθούν από ερευνητές στην Κίνα πριν ανοίξουν για πρόσβαση από διεθνείς επιστήμονες, σύμφωνα με το CNSA.

Σε σχετική ανακοίνωση Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δηλώνοντας πως η ολοκλήρωση της αποστολής συνιστά ένα «επίτευγμα-ορόσημο» στην επιδίωξη της Κίνας να γίνει μια διαστημική και επιστημονική δύναμη.

Η αποστολή Chang’e-5, η οποία έφερε στη Γη σεληνιακά δείγματα από την ορατή πλευρά της Σελήνης, οδήγησε στην ανακάλυψη νέων μεταλλευμάτων και σε πιο ακριβή υπολογισμό της γεωλογικής ηλικίας του φεγγαριού. Υπογραμμίζεται ότι η Κίνα επιδιώκει να στείλει αστροναύτες στον δορυφόρο της Γης, μέχρι το 2030.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα έρευνα εικάζει την προέλευση της Covid-19

100 χρόνια μπροστά, ο Βαν Γκογκ και στην αντίληψη της κίνησης των αστεριών

Υβριδική επίθεση στη Βηρυτό: Προοίμιο χερσαίας επίθεσης ή απόγνωσης;

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ στη Google

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα