ΑΘΗΝΑ
20:43
|
08.07.2024
Το Ισραήλ επιμένει να αρνείται την επίθεση του Νοεμβρίου στον Πύργο Χατζί, στον οποίο στεγάζονταν τα γραφεία πολλών ειδησεογραφικών οργανισμών.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με βλήμα από ισραηλινό τανκ, σύμφωνα με την έρευνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ισραηλινή επίθεση με τανκ κατά των γραφείων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) στη πόλη της Γάζας επιβεβαίωσε ανεξάρτητη έρευνα, μήνες μετά το συμβάν, το οποίο το Ισραήλ είχε σπεύσει να το διαψεύσει.

Μια ομάδα δημοσιογράφων από διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφότου συνέλεξε το διαθέσιμο υλικό, διαπίστωσε ότι, πράγματι, ένα ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ σε γραφείο του AFP στη Γάζα, κατά τη διάρκεια του τωρινού πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο τα ευρήματα.

Η ομάδα, η οποία συγκέντρωσε περίπου 50 δημοσιογράφους από 13 οργανισμούς -ανάμεσά τους οι Guardian, der Spiegel και Le Monde– ολοκλήρωσε την έρευνά της πρόσφατα, αναφορικά με το ισραηλινό χτύπημα στις  2 Νοεμβρίου του 2023, το οποίο έπληξε το γραφείο του Γαλλικού Πρακτορείου στους τελευταίους ορόφους του πολυώροφου Πύργου Χατζί, στη συνοικία Αλ-Ριμάλ. Μάλιστα, η επίθεση πραγματοποιήθηκε την ώρα που το AFP μετέδιδε σε ζωντανή ροή τον ισραηλινό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Το AFP δεν θρήνησε θύματα, καθώς οι δημοσιογράφοι είχαν εγκαταλείψει την πόλη μέχρι τότε, αλλά το πλήγμα κατέστρεψε τις υποδομές και τον εξοπλισμό του πρακτορείου.

Πέντε ειδικοί ανέλυσαν δορυφορικές εικόνες, φωτογραφίες των συντριμμιών που τραβήχτηκαν την ημέρα της επίθεσης και το βίντεο που μεταδόθηκε από το πρακτορείο, και διαπίστωσαν «με μεγάλη βεβαιότητα» ότι το γραφείο είχε πληγεί από βλήμα τανκ που εκτοξεύτηκε από απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι μόνο ο ισραηλινός στρατός διαθέτει τέτοια όπλα.

Οι ειδικοί απέκλεισαν, επίσης, το ενδεχόμενο το πλήγμα να πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφη ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή από αντιαρματικά συστήματα που είχε στην κατοχή της η παλαιστινιακή ομάδα. Παραδέχθηκαν, ωστόσο, ότι δεν υπήρξε η δυνατότητα αυτοψίας στο σημείο, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Από μεριάς του, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) αρνήθηκαν ότι επιτέθηκαν στο γραφείο του ειδησεογραφικού πρακτορείου, τόσο αμέσως μετά το συμβάν, όσο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σε απάντησή τους στο αίτημα έρευνας που υπέβαλαν τα μέσα ενημέρωσης.

Το AFP ανέφερε ότι το πλήγμα στα γραφεία του έγινε εν μέσω πολυάριθμων επιθέσεων σε γραφεία ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης γενικότερα, από την αρχή της σύγκρουσης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έρευνα Lancet: Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι αρκετά μεγαλύτερος

Επιστήμονες: Προσοχή στις τροφικές δηλητηριάσεις λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Τέξας: Δύο νεκροί από τον τυφώνα Beryl-Μετακινείται στις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ

Μύκονος: Διάσωση ναυαγού στη Ρήνεια (video)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα