Ο συνιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή Μπέλμαρς στο Ηνωμένο Βασίλειο, χθες Δευτέρα (24/6), και μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, από όπου πέταξε έξω από τη χώρα, αφού συμφώνησε να παραδεχθεί την ενοχή του για παράβαση του νόμου περί κατασκοπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο 52χρονος Ασάνζ θα δηλώσει ένοχος στην κατηγορία για συνωμοσία για την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, καταθέτοντας αύριο, Τετάρτη (26/6), το πρωί σε Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στο Σαϊπάν, στις Βόρειες Μαριάνες Νήσους στον Ειρηνικό Ωκεανό, που αποτελούν έδαφος των ΗΠΑ. Σύύμφωνα με πληροφορίες, θα καταδικαστεί σε ποινή 62 μηνών που θα συμψηφιστεί με το διάστημα που παρέμεινε στη φυλακή και θα αφεθεί ελεύθερος οριστικά, προκειμένου να ταξιδέψει στην Αυστραλία.
JULIAN ASSANGE IS FREE
— WikiLeaks (@wikileaks) June 24, 2024
Julian Assange is free. He left Belmarsh maximum security prison on the morning of 24 June, after having spent 1901 days there. He was granted bail by the High Court in London and was released at Stansted airport during the afternoon, where he boarded a…
«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος»
Τα WikiLeaks δημοσίευσαν την ακόλουθη δήλωση στο X :
«Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος. Έφυγε από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς το πρωί της 24ης Ιουνίου, αφού πέρασε 1901 ημέρες εκεί. Του επιβλήθηκε εγγύηση από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου και αφέθηκε ελεύθερος στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ το απόγευμα, όπου επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο και αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας εκστρατείας που από πολίτες, αγωνιστές για την ελευθερία του Τύπου, πολιτικούς και ηγέτες από όλο το πολιτικό φάσμα, μέχρι τα Ηνωμένα Έθνη. Έτσι δημιουργήθηκε ο χώρος για μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που οδήγησε σε μια συμφωνία που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί επίσημα. Θα παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες το συντομότερο δυνατό.
Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια σε ένα κελί 2×3 μέτρων, απομονωμένος 23 ώρες την ημέρα, σύντομα θα ξανασμίξει με τη σύζυγό του, Στέλλα Ασάνζ, και τα παιδιά τους, που γνωρίζουν τον πατέρα τους μόνο πίσω από τα κάγκελα».
Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X από τα Wikileaks δείχνει τον Ασάνζ ντυμένο με μπλε πουκάμισο και τζιν να υπογράφει ένα έγγραφο πριν επιβιβαστεί σε ιδιωτικό τζετ.
«Ο Τζούλιαν είναι ελεύθερος!!!!», έγραψε η σύζυγός του Στέλλα στο X. «Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν την απέραντη ευγνωμοσύνη μας σε εσάς, όλους εσάς που κινητοποιηθήκατε για χρόνια και χρόνια για να το κάνετε αυτό πραγματικότητα. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. ευχαριστώ».
Julian is free!!!!
— Stella Assange #FreeAssangeNOW (@Stella_Assange) June 25, 2024
Words cannot express our immense gratitude to YOU- yes YOU, who have all mobilised for years and years to make this come true. THANK YOU. tHANK YOU. THANK YOU.
Follow @WikiLeaks for more info soon…pic.twitter.com/gW4UWCKP44
18 χρόνια μετά την εμφάνιση των Wikileaks
Ο Ασάνζ έγινε γνωστός με τη δημιουργία των Wikileaks το 2006, στήνοντας μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την ανάρτηση, ανώνυμα, απόρρητου υλικού, όπως έγγραφα και βίντεο.
Πλάνα από επίθεση αμερικανικού ελικοπτέρου Απάτσι στη Βαγδάτη, η οποία σκότωσε δώδεκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων, ανέβηκαν στην πλατφόρμα, ενώ το 2010 κυκλοφόρησαν εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ και διπλωματικά τηλεγραφήματα για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, εδραιώνντας τη φήμη της.
Τα Wikileaks δημοσίευσαν υλικό για πολλές χώρες, αλλά ήταν οι ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, που αποφάσισαν το 2019 να απαγγείλουν στον Ασάνζ 17 κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας.
«Τα WikiLeaks δημοσίευσαν πρωτοποριακές ιστορίες κυβερνητικής διαφθοράς και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεωρώντας τούς ισχυρούς υπεύθυνους για τις ενέργειές τους», ανέφεραν τα Wikileaks στη δήλωσή τους που ανακοινώνει τη συμφωνία .
«Ως αρχισυντάκτης, ο Τζούλιαν πλήρωσε βαριά για αυτές τις αρχές και για το δικαίωμα του λαού να γνωρίζει. Καθώς επιστρέφει στην Αυστραλία, ευχαριστούμε όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας, πολέμησαν για εμάς και παρέμειναν απόλυτα αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ελευθερία του».
Από την πρεσβεία του Ισημερινού στη φυλακή Μπέλμαρς
Ο Ασάνζ συνελήφθη για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 2010 με σουηδικό ένταλμα που τον κατηγορούσε για σεξουαλική επίθεση. Έχοντας επιτραπεί εγγύηση εν αναμονή της υπόθεσης έκδοσης, ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012, αφού δικαστήριο αποφάσισε ότι θα μπορούσε να σταλεί στη Σουηδία για δίκη.
Πέρασε τα επόμενα επτά χρόνια στη μικροσκοπική πρεσβεία –κατά τη διάρκεια των οποίων η σουηδική αστυνομία απέσυρε τις κατηγορίες για βιασμό– προτού η βρετανική αστυνομία τον συλλάβει με την κατηγορία ότι παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του. Ο Ασάνζ κρατούνταν στη φυλακή στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η υπόθεση έκδοσης των ΗΠΑ περνούσε από τα δικαστήρια.
Η συμφωνία της Δευτέρας έρχεται καθώς αυξάνονταν οι πιέσεις στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τη μακροχρόνια υπόθεση εναντίον του Ασάνζ.
Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση της Αυστραλίας υπέβαλε επίσημο αίτημα για αυτό και ο Μπάιντεν είπε ότι θα το εξετάσει, δημιουργώντας ελπίδες στους υποστηρικτές του Ασάνζ ότι η δοκιμασία του μπορεί να τελειώσει. Εκείνη την εποχή, η αυστραλιανή κυβέρνηση είπε ότι η υπόθεση του Ασάνζ είχε «συρθεί για πάρα πολύ καιρό και δεν υπάρχει τίποτα που να κερδίσει κανείς από τη συνέχιση της φυλάκισής του».
Η Τζόντι Γκίνσμπεργκ, διευθύνουσα σύμβουλος της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, δήλωσε στο Al Jazeera «ευχαριστημένη» με την είδηση της αναμενόμενης απελευθέρωσης του Ασάνζ.
«Αν ο Τζούλιαν είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ και διωκόταν βάσει του νόμου περί κατασκοπείας […] θα είχε σοβαρές συνέπειες παγκοσμίως, για τους δημοσιογράφους που αναζητούν πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον, απόρρητα έγγραφα και στη συνέχεια τα δημοσιεύουν για το δημόσιο συμφέρον», είπε από τη Νέα Υόρκη.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε η υπόθεση αποτελεί έναν τρόπο για την κυβέρνηση Μπάιντεν να κρατήσει τα προσχήματα, εν μέσω της αυξανόμενης πίεσης για την απελευθέρωση του Ασάνζ, ειδικά από την Αυστραλία. «Θα δηλώσει ένοχος, αλλά μόνο για μία ποινική κατηγορία, και όχι για τις 17 για τις οποίες διώκονταν και που θα μπορούσαν να τον έχουν οδηγήσει συνολικά 175 χρόνια στη φυλακή», πρόσθεσε.