ΑΘΗΝΑ
20:47
|
28.06.2024
Ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας επιχειρεί να εξασφαλίσει τη στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ σε έναν πιθανό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ.
Οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ-Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέα προειδοποίηση για το ενδεχόμενο περιφερειακού πολέμου σε περίπτωση ολομέτωπου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο προχώρησε απόψε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ.

Ο Λόιντ Όστιν τάχθηκε δημοσίως υπέρ της εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στις (μάλλον αγεφύρωτες) διαφορές Ισραήλ-Χεζμπολάχ  προσθέτοντας ότι ακόμη ένας μεταξύ τους πόλεμος (σ.σ. μετά τη σύγκρουση που είχαν το καλοκαίρι του 2006) «θα μπορούσε εύκολα να εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο με τρομερές συνέπειες για τη Μέση Ανατολή».

«Η διπλωματία είναι μακράν ο καλύτερος τρόπος για την αποτροπή περισσότερης κλιμάκωσης» είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο Λόιντ πριν την συνάντησή του με τον Γιοάβ Γκάλαντ ανέφερε:

«Καταβάλλουμε μαζί από κοντά προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας αλλά πρέπει επίσης να συζητήσουμε την ετοιμότητα για κάθε πιθανό σενάριο».

Στην επίσημη ανακοίνωση του Πενταγώνου ο Λόιντ Όστιν εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς την αμέριστη υποστήριξη του Ισραήλ και σε περίπτωση πολέμου στον Λίβανο αναφέροντας:

«Οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα και οι ΗΠΑ θα εξασφαλίζουν πάντα πως το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για αυτοάμυνα. Και μπορείτε να δείτε τη βαθιά δέσμευση μας στην πρόσφατη συμφωνία για μία τρίτη μοίρα αεροσκαφών F-35 για το Ισραήλ. Είμαστε μαζί για να εξασφαλίσουμε πως το Ιράν, που είναι η πηγή τόσης βίας και αστάθειας στην περιοχή, δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο».

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν

Σε ό,τι αφορά τη Χεζμπολάχ ο Όστιν παρουσίασε μία εξαιρετικά διαστρεβλωμένη εικόνα προσπαθώντας να εμφανίσει τη σιιτική οργάνωση σαν «μοναδική υπεύθυνη» για την έκρηξη της βίας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, κάνοντας τα στραβά μάτια στις καθημερινές προκλητικές επιδρομές της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σε πόλεις και χωριά του Νότιου και Βορειοανατολικού Λιβάνου, δηλώνοντας:

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την αύξηση των επιθέσεων ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου και την αύξηση εντάσεων. Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες σημαίνουν περισσότερα δεινά για τους πάνω από 60.000 Ισραηλινούς που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και για τους δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζους. Οι προκλήσεις της Χεζμπολάχ απειλούν να σύρουν τους λαούς Ισραήλ και Λιβάνου σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν, αλλά ένας πόλεμος θα ήταν καταστροφικός για τον Λίβανο και θα είχε συνέπειες για αθώους Ισραηλινούς και Λιβανέζους πολίτες».

Τι είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ

Από την πλευρά του ο Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι στην παρούσα φάση «βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι που θα έχει επιπτώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή και συζητάμε τρόπους να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους, εξασφαλίζοντας το κράτος του Ισραήλ και προβάλλοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ

Εξειδικεύοντας τους «κοινούς» στόχους, ο Γκάλαντ ανέφερε ότι στο Νότιο Ισραήλ στόχος δεν είναι η υποτιθέμενη «βιώσιμη εκεχειρία» της πρότασης τριών φάσεων που ανακοίνωσε στις 31 Μάη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αλλά «η επιστροφή των 120 ομήρων δίχως εξαίρεση» και ο τερματισμός του «τρομοκρατικού καθεστώτος της Χαμάς».

Σε ό,τι αφορά τα σύνορα του Βόρειου Ισραήλ με τον Λίβανο, ο Γιοάβ Γκάλαντ ανέφερε πως κοινός στόχος είναι «η εξασφάλιση της ασφάλειας, η αλλαγή της πραγματικότητας στο έδαφος» και η επιστροφή των εκτοπισμένων Ισραηλινών πολιτών στις εστίες τους. «Τώρα είναι η ώρα να πραγματώσουμε την δέσμευση των αμερικανικών κυβερνήσεων που εδώ και χρόνια υπόσχονται να αποτρέψουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο».

Ποιους συναντά ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ

Την περασμένη βδομάδα η βόρεια διοίκηση του στρατού στο Ισραήλ ανακοίνωσε πως ενέκρινε τα επιχειρησιακά σχέδια μάχης σε περίπτωση χερσαίας εισβολής στο Λίβανο.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ είναι στις ΗΠΑ από το Σαββατοκύριακο σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει νέα στρατιωτική στήριξη από τις ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης στον Λίβανο και ολομέτωπης σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ, ειδικά σε ό,τι αφορά το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος» που έχει αποδειχθεί τους τελευταίους μήνες σε ορισμένα του σημεία ιδιαίτερα ευάλωτο σε περίπτωση μπαράζ ρουκετών και πυραύλων της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης.

Τη Δευτέρα ο Γκάλαντ συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον τελευταίο για μία ακόμη φορά να δηλώνει την προτίμησή του για την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο πολέμου στον Λίβανο.

Ο Γκάλαντ συναντήθηκε όμως πρώτα με τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, που παίζει επιτελικό ρόλο εδώ και μήνες στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα και  την απελευθέρωση των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #19: Το δικαίωμα στην ομορφιά

Ράφα: Συνεχίζεται η εισβολή του ισραηλινού στρατού – «Οικογένειες βρίσκονται υπό πολιορκία»

«Ακέφαλο» από σήμερα το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ

Κένυα: Αναπτύσσει στρατό λόγω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα