ΑΘΗΝΑ
01:24
|
08.09.2024
Μήνυμα ΥΠΕΞ προς Μίτσκοσκι: «Το erga omnes δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση».
Διπλωματικές πηγές για Συμφωνία των Πρεσπών-Το erga omnes δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μίτσκοσκι. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «γι’ αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας».

Τι είπε ο Μίτσκοσκι

Ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ξεκαθάρισε πως στις δηλώσεις του στο εσωτερικό θα αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία». Αυτή ήταν η απάντησή του στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος ζήτησε από τη γείτονα να χρησιμοποιεί και στον εσωτερικό δημόσιο λόγο τη συνταγματική της ονομασία.

«Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται» ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Γιώργου Γεραπετρίτη, από το Λουξεμβούργο, πως η νέα ηγεσία στα Σκόπια παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η δήλωση Γεραπετρίτη

Αυτό συνιστά (σ.σ. μη χρήση του όρου Βόρεια Μακεδονία) κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του μοναδικού ονόματος Βόρεια Μακεδονία», τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Είναι αδιανόητη και μη αποδεκτή», η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη, χωρίς την πλήρη συμμόρφωση «προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Ιλχάμ Αλίγιεφ: Το 80% της συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία έχει συμφωνηθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα