Τη χαριστική βολή στην πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, δίνει η κυβέρνηση με την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας, ενώ δημιουργεί γκρίζα ζώνη απασχόλησης, αλλοιώνοντας το μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας! Σύμφωνα με εργατολόγους, έμπειρους συνδικαλιστές αλλά και… την κοινή λογική (η οποία ομολογουμένως δοκιμάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια), τα νέα μέτρα οδηγούν:
– Στην περεταίρω αποδυνάμωση της θέσης των εργαζομένων καθώς η εξαήμερη εργασία θα εφαρμόζεται με διευθυντικό δικαίωμα, δηλαδή με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
– Στη μείωση των υπερωριών και του ανάλογου κόστους για τον εργοδότη.
– Στον περιορισμό των προσλήψεων καθώς οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν περισσότερο το υφιστάμενο προσωπικό και φυσικά.
– Στη φαλκίδευση του πενθημέρου.
Ως προς την κάρτα εργασίας:
– Οι πολλές εξαιρέσεις από την εφαρμογή της, αφήνουν εκτεθειμένους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.
– Η αδυναμία ουσιαστικού, συνεχούς ελέγχου είναι δεδομένη, ενώ
– η κυβέρνηση παρέχει δώρο στους εργοδότες της βιομηχανίας τουλάχιστον μια ώρα απασχόλησης, καθώς η προετοιμασία, το διάλειμμα και ο χρόνος αποδέσμευσης από τα καθήκοντα, δεν λογίζονται ως χρόνος εργασίας.
Εξαήμερη εργασία
Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας σε επιχειρήσεις που από τη φύση τους είναι συνεχούς λειτουργίας και σε όσες ήδη λειτουργούν επί 24ωρης βάσης 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα, με προσαυξημένο ημερομίσθιο κατά 40% για την 6η ημέρα.
Στη δεύτερη κατηγορία συγκαταλέγονται επιχειρήσεις μη συνεχούς λειτουργίας που λειτουργούν 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα επί 24ωρου βάσεως με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για τους εργαζομένους τους, σε περίπτωση αυξημένου φόρτου εργασίας, με υποχρέωση σχετικής δήλωσης στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η απασχόληση την έκτη μέρα, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 8 ώρες ημερησίως ενώ διατηρούνται τα όρια που αφορούν την 11ωρη υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση, την υποχρεωτική 24ωρη εβδομαδιαία ανάπαυση (ρεπό) και τη διατήρηση του μέσου όρου εβδομαδιαίας εργασίας των 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) σε περίοδο αναφοράς 4 μηνών.
Το νέο μέτρο δεν εφαρμόζεται στον τουρισμό και τον επισιτισμό.
Ψηφιακή κάρτας εργασίας
Η ευθύνη για την ορθή εφαρμογή του μέτρου, βαρύνει τον εργοδότη. Η χρήση της κάρτας όμως αποτελεί υποχρέωση του εργαζόμενου και παρέχεται η δυνατότητα να συμπεριληφθεί ο όρος της υποχρεωτικής χρήσης σε σύμβαση ή εσωτερικό κανονισμό εργασίας.
Από εδώ και πέρα ξεκινά ένα τρελό καρουζέλ εξαιρέσεων, το οποίο καθιστά την ψηφιακή κάρτα ουσιαστικά ανεφάρμοστη για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς εργασίας, με εργοδότες να ετοιμάζονται για πάρτι ασυδοσίας:
– Σε περίπτωση που κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υπαχθεί στο νέο σύστημα περιλαμβάνουν υποκαταστήματα χωρίς υποχρέωση ένταξης, αυτά παραμένουν επί του παρόντος, εκτός συστήματος.
– Αν περιλαμβάνουν δραστηριότητες οι οποίες δεν εντάσσονται στο νέο σύστημα, τότε εξαιρείται το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης.
– Αν η επιχείρηση ή οποία πρέπει να ενταχθεί εμφανίζει μηδενική παραγωγή και για τη δευτερεύουσα δραστηριότητα δεν υπάρχει υποχρέωση ένταξης, τότε η επιχείρηση εξαιρείται από την ψηφιακή κάρτα.
– Αν ο κύριος Κωδικός Δραστηριότητας της επιχείρησης δεν ανήκει στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα, αλλά υποκαταστήματα της θα έπρεπε να ενταχθούν, τότε το σύνολο της επιχείρησης εξαιρείται.
– Εξαιρούνται οι φορείς του Δημοσίου και τα Νομικά Πρόσωπα τους (Δημοσίου ή/και Ιδιωτικού Δικαίου) που απασχολούν υπαλλήλους ενταγμένος στο Ενιαίο Μισθολόγιο.
– Εξαιρούνται τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, των πετρελαιοειδών, των ορυχείων και των ναυπηγείων.
– Εξαιρούνται εργάτες γης, αλιεργάτες και εργαζόμενοι στα οικοδομοτεχνικά έργα.
– Εξαιρούνται οι δικηγόροι που αμείβονται με πάγια αντιμισθία.
– Αποκλίσεις από τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας και του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου γίνονται αποδεκτές μόνο εφόσον δικαιολογούν ταξί από τη φύση της εργασίας (πχ πωλητές).
– Ο αριθμός των χτυπημάτων της ψηφιακής κάρτας ως προς την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας πρέπει να είναι ζυγός. Αποδεκτά θεωρούνται έως τρία μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο και συνεπάγονται σύσταση και όχι πρόστιμο από την Επιθεώρηση Εργασίας.
– Επιτρέπεται η ευέλικτη προσέλευση έως 120 λεπτά με συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, χωρίς όμως να αφορά στην έναρξη του ωραρίου εργασίας νωρίτερα από αυτό που έχει δηλώσει η επιχείρηση.
– Οι επιχειρήσεις, μπορούν να υποβάλουν προαναγγελτική ή απολογιστική δήλωση ωραρίου εργασίας και υπερωριών ακόμη και με εναλλαγή των συστημάτων ανά μήνα, όχι όμως με συνδυασμό τους εντός του ίδιου μήνα.
– Απαγορεύεται η μονομερής χρέωση ημερών αδείας ή ο συμψηφισμός των αποδοχών των εργαζομένων λόγω μη ορθής χρήσης της ψηφιακής κάρτας, καθώς και το κλείσιμο της ημερήσια χρόνο παρουσίας από τον εργοδότη.
– Εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης έναρξης ή λήξης ωραίος μέσω ψηφιακής κάρτας, επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας λόγω προβλημάτων τεχνικής φύσεως, με ειδοποίηση της Επιθεώρησης Εργασίας εντός του 24ωρου εμφάνισης του προβλήματος.
– Η Ψηφιακή Κάρτα δεν εφαρμόζεται για εργαζόμενους με τηλεργασία και για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται με αυτό το μοντέλο εργασίας.
– Επίσης, δεν εφαρμόζεται για εργαζόμενους χωρίς σταθερό τόπο παροχής εργασίας (ιατρικοί επισκέπτες, πωλητές, τεχνικοί, οδηγοί κ.ά.), οι οποίοι θα πρέπει να φέρουν αντίγραφο της σύμβαση και του πίνακα προσωπικού ώστε να δικαιολογείται ο χαρακτήρας της εργασίας τους και επομένως η εξαίρεση από την ψηφιακή κάρτα.
– Εξαιρούνται διευθυντικά στελέχη εφόσον είναι δηλωμένα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
– Οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες φύλαξης (σεκιούριτι) χτυπούν την ψηφιακή κάρτα στον χώρο όπου αρέσουν υπηρεσίες ακόμα κι αν πρόκειται για άλλη επιχείρηση και όχι αυτήν που τους απασχολεί.
– Για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία, τα διαλείμματα και ο χρόνος προετοιμασίας για απασχόληση δεν λογίζονται ως χρόνος εργασίας, έως και κατά 30 λεπτά κατά την έναρξη και λήξη του ωραρίου.
-Οι εργαζόμενοι μέσω δανεισμού, χτυπούν την ψηφιακή κάρτα με ευθύνη του έμμεσους εργοδότη ο οποίος κάνει χρήση των υπηρεσιών τους. Ωστόσο, αν ο έμμεσος εργοδότης δεν περιλαμβάνεται στους υπόχρεους εφαρμογής του μέτρου, τότε αίρεται η υποχρέωση χρήσης της ψηφιακής κάρτας.
– Για εργαζόμενους σε εργολαβίες (επιχειρήσεις- παρόχους), προβλέπεται ότι όταν η επιχείρηση του εργολάβου δεν ασκεί δραστηριότητα υπαγόμενη στην ψηφιακή κάρτα, τότε δεν είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί το σύστημα.
Το ίδιο προβλέπεται αν ο εργολάβος έχει ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα αλλά εκτελούνται εργασίες από το προσωπικό χωρίς να υφίσταται καθεστώς μίσθωσης ή υπομίσθωσης σε εγκαταστάσεις άλλου εργοδότη.