ΑΘΗΝΑ
23:59
|
28.09.2024
Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίστηκε σε  δικαστήριο στη Σαϊπάν, σε μια συμφωνία που έδωσε τέλος σε μια δοκιμασία 14 ετών.
Η δικηγόρος του, Τζένιφερ Ρόμπινσον, έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» και ευχαρίστησε τον Αυστραλό πρωθυπουργό για τη βοήθειά του
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, επέστρεψε στην Αυστραλία, αφότου αφέθηκε ελεύθερος από το αμερικανικό δικαστήριο στη Σαϊπάν, μετά την ομολογία της ενοχής του για μία μόνο κατηγορία κατασκοπείας ως μέρος μιας συμφωνίας με το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το αεροπλάνο του Ασάνζ απογειώθηκε για την Καμπέρα λίγο αφότου ο 52χρονος αποχώρησε από το δικαστήριο στην επικράτεια των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, έχοντας παραδεχτεί μία μόνο κατηγορία συνωμοσίας για την απόκτηση και την αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Ραμόνα Μανγκλόνα τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια και δύο μήνες φυλάκιση -χρόνο που έχει ήδη περάσει στη φυλακή στο Ηνωμένο Βασίλειο πολεμώντας την έκδοση στις ΗΠΑ- και τον άφησε ελεύθερο.

«Με αυτήν την ανακοίνωση, φαίνεται ότι μπορείτε να φύγετε από αυτήν την αίθουσα ελεύθερος», είπε η δικαστής την Τετάρτη, σηματοδοτώντας το οριστικό τέλος της 14χρονης δοκιμασίας του Αυστραλού δημοσιογράφου.

«Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω», έγραψε η σύζυγός τού Ασάνζ, Στέλλα, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Ο Ασάνζ έφτασε στο δικαστήριο χαμογελαστός, ντυμένος με σκούρο κοστούμι, με τη γραβάτα του χαλαρωμένη γύρω από τον γιακά, συνοδευόμενος από μέλη της νομικής ομάδας του και τον πρεσβευτή της Αυστραλίας στις ΗΠΑ, Κέβιν Ραντ.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απάντησε σε βασικές ερωτήσεις του δικαστή και άκουσε τους όρους της συμφωνίας. Απευθυνόμενος στο δικαστήριο, είπε ότι πίστευε πως ο νόμος περί κατασκοπείας, βάσει του οποίου κατηγορήθηκε, αντέβαινε στα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, αλλά αποδέχτηκε ότι η ενθάρρυνση των πηγών να παρέχουν απόρρητες πληροφορίες για δημοσίευση μπορεί να είναι παράνομη.

Ως προϋπόθεση της συμφωνίας, θα του ζητηθεί να καταστρέψει τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν στο WikiLeaks.

Μετά την απόφαση της δικαστή, ένας εκπρόσωπος του Ασάνζ είπε ότι ο ιδρυτής των Wikileaks δεν θα κάνει δήλωση ή δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις. Η δικηγόρος του, Τζένιφερ Ρόμπινσον, έκανε λόγο για μια «ιστορική μέρα» και ευχαρίστησε τον Αυστραλό πρωθυπουργό για τη βοήθειά του που έκανε δυνατή η απελευθέρωση του Ασάνζ.

Ο Μπάρι Πόλακ, ένας άλλος από τους δικηγόρους του Ασάνζ, είπε ότι ο πελάτης του είχε πέσει θύμα αδικίας. «Η δίωξη κατά του Τζούλιαν Ασάνζ ήταν άνευ προηγουμένου», είπε σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο. «Στα 100 χρόνια του νόμου περί κατασκοπείας, αυτός δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να κυνηγήσουν έναν εκδότη, έναν δημοσιογράφο, όπως ο κ. Ασάνζ. Ο κ. Ασάνζ αποκάλυψε αληθείς, σημαντικές και αξιοσημείωτες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της αποκάλυψης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και υπέφερε πάρα πολύ».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανίζι, χαρακτήρισε τη σημερινή ακρόαση ως μια «καλοδεχούμενη εξέλιξη». Η Αυστραλία χρησιμοποίησε «όλα τα κατάλληλα κανάλια» για να υποστηρίξει ένα «θετικό αποτέλεσμα» στην υπόθεση. «Ανεξάρτητα από τις απόψεις σας για τον κ. Ασάνζ, η υπόθεσή του είχε καθυστερήσει πάρα πολύ. Δεν κέρδιζε κανείς από τη συνεχιζόμενη φυλάκισή του», δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Έκτακτο δελτίο καιρού: Επιδείνωση από βδομάδα με βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα