ΑΘΗΝΑ
00:38
|
29.09.2024
Θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Οκτωβρίου 2024, όταν λήξει η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από δέκα χρόνια στο τιμόνι της Συμμαχίας.
«Ξέρω ότι αφήνω το ΝΑΤΟ σε καλά χέρια», λέει ο Γενς Στόλτενμπεργκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον απερχόμενο Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε επέλεξαν σήμερα για νέο γενικό γραμματέα της Συμμαχίας οι πρεσβευτές των 32 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, επισημοποιώντας μια τυπική διαδικασία, καθώς ο μοναδικός αντίπαλός του, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αποσύρεται από την κούρσα, αφού δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή στήριξη.

Ο Μαρκ Ρούτε, που έγινε πρωθυπουργός της Ολλανδίας για πρώτη φορά το 2010, αλλά παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά την κατάρρευση του τετρακομματικού συνασπισμού του, θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως Γενικού Γραμματέα την 1η Οκτωβρίου 2024, όταν λήξει η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από δέκα χρόνια στο τιμόνι της Συμμαχίας.

Ο Ρούτε είναι γνωστός στην ολλανδική πολιτική σκηνή ως «Teflon Mark», καθώς ήταν ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην Ολλανδία και έχει λαμπρό ιστορικό αποφυγής σκανδάλων κατά τη διάρκεια της θητείας του. Υποστήριξε, φυσικά, την Ουκρανία από την αρχή της κρίσης και νωρίτερα τον Ιούνιο, από την σύνοδο κορυφής στην Ελβετία, υποσχέθηκε πως η Ολλανδία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία με όποιον τρόπο μπορεί και για όσο χρόνο χρειαστεί.

Την επιλογή του Μαρκ Ρούτε στην ηγεσία του ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, «ο Μαρκ είναι ένας αληθινός υπερατλαντιστής, ισχυρός ηγέτης και δημιουργός συναίνεσης. Του εύχομαι κάθε επιτυχία καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι αφήνω το ΝΑΤΟ σε καλά χέρια».

Τα συγχαρητήριά της στον Μαρκ Ρούττε, έστειλε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η ηγεσία και η εμπειρία σου θα είναι ζωτικής σημασίας για τη Συμμαχία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αναμένω να συνεργαστώ μαζί σου για την περαιτέρω ενίσχυση της σύμπραξης ΕΕ-ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα