ΑΘΗΝΑ
01:09
|
29.09.2024
Οι νεαροί διαδηλωτές πέτυχαν την πρώτη νίκη, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο Ρούτο να αποσύρει το επαχθές φορολογικό νομοσχέδιο μολονότι ψηφίστηκε χτες στη βουλή.
Διαδηλώτρια που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις στο Ναϊρόμπι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αιματηρές διαδηλώσεις και ο θάνατος τουλάχιστον 23 ανθρώπων κατά τις σφοδρές λαϊκές κινητοποιήσεις που σημειώνονται εδώ και περίπου δύο βδομάδες στο Ναϊρόμπι και άλλες μεγάλες πόλεις της Κένυας ενάντια στο φορομπηχτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των ξένων δανειστών για αύξηση επαχθών φορολογικών βαρών σε βάρος του λαού ανάγκασε τον Κενυάτη Πρόεδρο Γουίλιαμ Ρούτο να το ξανασκεφθεί και να μην υπογράψει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τρίτη, 25 Ιουνίου, από το κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, άκουσε το κέλευσμα των νεαρών διαδηλωτών

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters ο Πρόεδρος Ρούτο απέσυρε τα σχέδια αύξησης των δυσβάσταχτων φόρων ενδίδοντας στην πίεση των νεαρών διαδηλωτών που το απόγευμα της Τρίτης εισέβαλαν στο κοινοβούλιο απαιτώντας απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος Ρούτο δήλωσε πως δεν θα υπογράψει τελικά το φορολογικό νομοσχέδιο αντιλαμβανόμενος τις λαϊκές αντιδράσεις. «Ακούγοντας με προσοχή τον λαό της Κένυας που είπε δυνατά πως δεν θέλουν με τίποτε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο υποχωρών. Και γι’ αυτό δεν θα το υπογράψω και συνεπώς αποσύρεται» ανέφερε σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα.

Πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει διάλογος με τη νεολαία της χώρας που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις και πως θα δουλέψει πάνω σε ένα άλλο σχέδιο για μέτρα λιτότητας ξεκινώντας από περικοπές στον προϋπολογισμό της προεδρίας  ώστε να αναπληρώσει μέρος των δημοσίων πόρων που θα πρέπει να εξοικονομηθούν.

Σύμφωνα με την κενυατική εφημερίδα Star ο Πρόεδρος σκέφτεται να προτείνει μια σειρά τροπολογιών του νομοσχεδίου, τις οποίες αναμένεται να εξετάσουν οι βουλευτές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αποχώρηση της Apple από τις διαπραγματεύσεις για επένδυση στην OpenAI

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα