ΑΘΗΝΑ
00:44
|
29.09.2024
Το KLP αποσύρει τις επενδύσεις του από την εταιρεία, λόγω της χρήσης προϊόντων της σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων.
Εδώ και δεκαετίες η Caterpillar προμηθεύει μπουλντόζες στο Ισραήλ για την κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών και υποδομών για να ανοίξει ο δρόμος για τους ισραηλινούς εποικισμούς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο KLP εκχώρησε το μερίδιο -κοντά στα 70 εκ. δολάρια- που διέθετε στον αμερικανικό βιομηχανικό όμιλο Caterpillar λόγω του κινδύνου χρήσης του εξοπλισμού του για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής ιδιωτικών συντάξεων της Νορβηγίας ανέφερε σε δήλωση που κυκλοφόρησε σήμερα, Τετάρτη, ότι οι μπουλντόζες και άλλα οχήματα βαρέως τύπου που κατασκευάζει η Caterpillar, πιθανά συμβάλλουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα».

Ο ισραηλινός στρατός έχει μετατρέψει εδώ και δεκαετίες τις μπουλντόζες Caterpillar D9, εξοπλίζοντάς τες με συστήματα προστασίας και οπλισμό, για χρήση στην κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων και υποδομών στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς και σε σενάρια μάχης.

Η KLP, η οποία κατείχε μετοχές της Caterpillar αξίας 69 εκ. δολαρίων, δήλωσε ότι ξεκίνησε διάλογο με την αμερικανική εταιρεία αλλά δεν έλαβε ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις ότι είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Παρόλο που η Caterpillar έδειξε πρόθυμη να συμμετάσχει στον διάλογο, οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν έπεισαν πως έχει λάβει ή θα λάβει μέτρα μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος συνενοχής σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και του διεθνούς δικαίου, σε καταστάσεις πολέμου και συγκρούσεων,», δήλωσε ο Κίραν Αζίζ, επικεφαλής υπεύθυνος επενδύσεων της KLP.

«Για πολύ καιρό, η Caterpillar προμήθευε μπουλντόζες και άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε για την κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών και υποδομών για να ανοίξει ο δρόμος για τους ισραηλινούς εποικισμούς», τόνισε, προσθέτοντας ότι «έχει επίσης υποστηριχθεί ότι εξοπλισμός της εταιρείας χρησιμοποιείται από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στη στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι», πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο του 2021, η KLP απέκλεισε από τις επαφές και τα επενδυτικά της μερίσματα εταιρείες που συνδέονται με παράνομους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Motorola.

Τον περασμένο μήνα, η Νορβηγία, που μαζί με μια σειρά από άλλες χώρες θεωρεί τους ισραηλινούς εποικισμούς παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώθηκε με την Ιρλανδία και την Ισπανία ανακοινώνοντας την απόφασή της να αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος με βάση τα προ του 1967 σύνορα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα