ΑΘΗΝΑ
07:01
|
29.06.2024
Το ΔΠΔ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι δύο άνδρες «φέρεται να είναι υπεύθυνοι» για φερόμενα διεθνή εγκλήματα και εγκλήματα πολέμου.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «παράλογα» τα εντάλματα κατά των αξιωματούχων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) του πρώην υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γερασίμοφ, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν αναγνωρίζουμε τη δικαιοδοσία αυτού του δικαστηρίου και δεν είμαστε μέλη του αντίστοιχου καταστατικού. Αντίστοιχα, δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα εντάλματα», ανέφερε ο Πεσκόφ και συνέχισε:

«Τα θεωρούμε τόσο παράλογα όσο και τα δύο προηγούμενα εντάλματα που αφορούσαν τον αρχηγό του κράτους και τη διαμεσολαβήτρια [Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα] των παιδιών μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Σημειώνεται ότι το ΔΠΔ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι δύο άνδρες «φέρεται να είναι υπεύθυνοι» για φερόμενα διεθνή εγκλήματα και εγκλήματα πολέμου.

Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι κατηγορούνται για τα εξής: την καθοδήγηση επιθέσεων σε μη στρατιωτικούς στόχους και την πρόκληση υπερβολικής τυχαίας βλάβης σε αμάχους ή ζημιών σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Κατηγορούνται επίσης για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Το ΔΠΔ δήλωσε ότι τα φερόμενα εγκλήματα σχετίζονται με «μεγάλο αριθμό χτυπημάτων εναντίον πολυάριθμων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και υποσταθμών» που πραγματοποιήθηκαν από τη Ρωσία σε όλη την Ουκρανία, μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και τουλάχιστον Μαρτίου 2023.

Τα δύο εντάλματα αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων που καταζητούνται για εγκλήματα πολέμου σε τέσσερις, καθώς το ΔΠΔ έχει εκδώσει στο παρελθόν εντάλματα σύλληψης για τον πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τη Ρωσίδα αξιωματούχο, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, για ένα φερόμενο σχέδιο απέλασης Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Σεβόμαστε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών

Disiecta Membra #19: Το δικαίωμα στην ομορφιά

Ράφα: Συνεχίζεται η εισβολή του ισραηλινού στρατού – «Οικογένειες βρίσκονται υπό πολιορκία»

«Ακέφαλο» από σήμερα το γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα