ΑΘΗΝΑ
12:11
|
29.06.2024
Ο Βούλγαρος Πρόεδρος άφησε αιχμές κατά της Βόρειας Μακεδονίας, προβλέποντας πως αργά ή γρήγορα τα Βαλκάνια θα αντιμετωπίσουν την Ευρώπη με νοοτροπία βαλκανοποίησης.
Οι σημαίες Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «αντιβουλγαρική» προπαγάνδα και καταπάτηση των δικαιωμάτων της βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία κατηγόρησε σήμερα ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι στα Σκόπια υποστηρίζοντας πως αυτή η στάση αντιτίθεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρούμεν Ράντεφ

«Η νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα έχει δείξει ξεκάθαρα πως ο  μεγαλύτερος φόβος της πολιτικής τάξης αυτής της χώρας είναι να αναγνωρίσει την ίδια την ύπαρξη των λέξεων “Βούλγαρος” και “βουλγαρικό“… Αυτή είναι μια πολιτική που στρέφεται ευθέως ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές και στις αποφάσεις που ελήφθησαν με συναίνεση όλων των χωρών-μελών, ενάντια στις διεθνείς υποχρεώσεις, αλλά πάνω από όλα εναντίον των πολιτών τους, οι οποίοι εξέφρασαν ξεκάθαρα τη βούλησή τους για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη της χώρας τους» είπε ο Πρόεδρος του Βουλγαρίας συναντώντας δημοσιογράφους στη Σόφια.

Ανέφερε επίσης πως αναμένει τις «κατάλληλες ενέργειες» από τη βουλγαρική κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «για τη διατήρηση των ευρωπαϊκών αρχών και των κανόνων στη διαδικασία της διεύρυνσης της ΕΕ».

Προειδοποίησε ακόμη πως εάν η ΕΕ δεν βάλει πως προτεραιότητα πως οι προοπτικές ένταξης των βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. θα πρέπει να βασίζονται «σε ξεκάθαρες αρχές, κανόνες και αξίες, τότε αργά ή γρήγορα τα Βαλκάνια θα αντιμετωπίσουν την Ευρώπη με νοοτροπία βαλκανοποίησης».

Απέναντι στην κριτική του Προέδρου της Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, διέψευσε ότι η κυβέρνησή του δεν σέβεται τα δικαιώματα της βουλγαρικής μειονότητας και κατηγόρησε τη Σόφια ότι αρνείται την ύπαρξη «Μακεδόνων» στη Βουλγαρία.

Χρίστιαν Μίτσκοσκι

Το βουλγαρικό βέτο του 2020 στην Βόρεια Μακεδονία

Η Βουλγαρία, το 2020 είχε θέσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2022 οι τότε κυβερνήσεις των δύο χωρών κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που είχε θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η συμφωνία εκείνη είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου τότε εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, το οποίο δε συναίνεσε στην πρόταση και έτσι δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας για τη σχετική τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας. Λόγω της εμπλοκής αυτής, η Βόρεια Μακεδονία δε δύναται να ανοίξει τα ενταξιακά κεφάλαια με την ΕΕ, η οποία έχει καταστήσει σαφές προς τα Σκόπια πως το άνοιγμα των κεφαλαίων αυτών προαπαιτεί την υλοποίηση της συμφωνίας της χώρας με τη Βουλγαρία.

Κατά την τελευταία απογραφή πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία που έγινε το 2021 καταγράφηκαν περίπου 3.500 άτομα που δήλωσαν Βούλγαροι. Ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται στο 0,2% του πληθυσμού και αμφισβητείται από τις αρχές της Βουλγαρίας που θεωρούν πως ο αριθμός αυτών των ατόμων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η νομισματική σύσφιξη παράγοντας επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας

Γάζα: Πέντε μέλη οικογένειας σκοτώθηκαν κατά τη συλλογή νερού

«Σκιά ηγέτη»: Οι NYT καλούν τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα

Τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως Microsoft, OpenAI και Google υπό εξέταση από την Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα