ΑΘΗΝΑ
05:40
|
30.06.2024
Η Πολωνία, είναι η χώρα της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες εκπομπές μεθανίου από εγκαταλελειμμένα ορυχεία.
Εγκαταλελειμμένο ορυχείο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα εγκαταλελειμμένα ανθρακωρυχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκπέμπουν περίπου 298 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) μεθανίου ετησίως, ποσό ίσο με τις εκπομπές από την έκρηξη του αγωγού Nordstream το 2022, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση της Global Energy Monitor (GEM), μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης, την Πέμπτη.

Το Global Coal Mine Tracker της GEM περιλαμβάνει στοιχεία για τις εκπομπές μεθανίου από 1.200 εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις και ορυχεία που αποσύρθηκαν μεταξύ 2015 και 2023, καθώς και 5.226 ενεργά και προτεινόμενα ορυχεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Πολωνία έχει τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα υπόγεια ορυχεία σκληρού άνθρακα στην Ε.Ε. και είναι ο κορυφαίος παράγοντας εκπομπών λόγω των εγκαταλελειμμένων ορυχείων.

Η Πολωνία διαθέτει 16 ορυχεία που εκτιμάται ότι απελευθερώνουν 110 εκατ. κυβικά μέτρα μεθανίου ετησίως, σχεδόν το 40% των συνολικών εκπομπών μεθανίου της Ε.Ε. από εγκαταλελειμμένα ορυχεία.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι υψηλές εκπομπές της Γερμανίας ενδέχεται να οφείλονται στο μεγάλο βάθος των εγκαταλελειμμένων ορυχείων της και στον ανθρακίτη υψηλής ποιότητας, ο οποίος ενδέχεται να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε αέριο.

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών στο μπλοκ, συνεισφέροντας περίπου 90 εκατ. κυβικά μέτρα μεθανίου ετησίως, και η Γερμανία κατατάσσεται στην τρίτη θέση του καταλόγου με περίπου 55 εκατ. κυβικά μέτρα εκπομπών μεθανίου ετησίως.

Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν το 90% των εκπομπών μεθανίου από εγκαταλελειμμένα ορυχεία στην Ε.Ε. προέρχεται από αυτές τις τρεις πρώτες χώρες.

Απαιτούνται μέτρα μετριασμού για τη διακοπή των εκπομπών

Η Ντόροθι Μέι, υπεύθυνη έργου για το Global Coal Mine Tracker, δήλωσε ότι ακόμη και όταν ένα ανθρακωρυχείο κλείσει, οι εκπομπές μεθανίου δεν σταματούν, «ειδικά αν δεν υπάρχουν μέτρα μετριασμού».

Η Μέι ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει ένα τεράστιο πρόβλημα μεθανίου από εγκαταλελειμμένα ορυχεία «το οποίο μέχρι τώρα μόλις και μετά βίας κατανοούσε».

Δήλωσε ότι το σύνολο δεδομένων του GEM είναι απαραίτητο για την κατανόηση του μεγέθους της κατάστασης και δίνει στις χώρες τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τα προβλήματα μεθανίου που αντιμετωπίζουν.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ε.Ε. κατέληξε σε μια πρωτοποριακή συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου. Μόλις τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν από τις εταιρείες να μετρούν τις εκπομπές μεθανίου από τα ορυχεία θερμικού άνθρακα, καθώς και να τηρούν κατάλογο ανενεργών ή εγκαταλελειμμένων περιουσιακών στοιχείων για την παρακολούθηση των εκπομπών.

Η Μέι πρόσθεσε επίσης πως:

Ο κανονισμός της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι μια πολλά υποσχόμενη πορεία προς τα εμπρός και με τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων, μπορούμε να περιμένουμε να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα της κλίμακας του προβλήματος και να προχωρήσουμε σε αποτελεσματικότερο μετριασμό.

Η Σαμπίνα Άσσαν, αναλύτρια μεθανίου από ανθρακωρυχεία για τη δεξαμενή σκέψης Ember με έδρα το Λονδίνο, σημείωσε ότι τα κλειστά και εγκαταλελειμμένα ορυχεία της Ε.Ε. αποτελούν μια παραγνωρισμένη και συχνά ξεχασμένη πηγή μεθανίου.

Ανέφερε πως:

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις ανεβάζουν τις εκπομπές στο 25% των εκπομπών μεθανίου από ανθρακωρυχεία της Ε.Ε., αλλά λόγω της έλλειψης μετρήσεων και δεδομένων, μπορεί να είναι περισσότερες.

Ενώ πρόσθεσε ότι:

Με τη μετάβαση της Ε.Ε. από τον θερμικό άνθρακα και τον επερχόμενο κανονισμό της Ε.Ε. για το μεθάνιο, η ποιότητα και η ταχύτητα εφαρμογής των μέτρων για τον μετριασμό του μεθανίου των εγκαταλελειμμένων ορυχείων θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ε.Ε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτίμησε ότι οι δραστηριότητες εξόρυξης άνθρακα ευθύνονται για περισσότερο από το 10% των συνολικών εκπομπών μεθανίου, αν και ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις εκπομπές από εγκαταλελειμμένα ορυχεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

54 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Εξοντώστε τον: Μετά τον Κόρμπιν και τον Φίτσο, ο Μελανσόν

Μεγάλη πυρκαγιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας – Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά (upd.)

Όρμπαν: Οι ηγέτες της Ε.Ε. επιδιώκουν να σύρουν την Ευρώπη στη σύγκρουση της Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα