ΑΘΗΝΑ
00:23
|
30.06.2024
Ένας εκ των επιστημόνων δήλωσε ότι το κρασί δεν είναι τοξικό και ότι με κατάλληλο φιλτράρισμα θα μπορούσε και να καταναλωθεί.
ρωμαϊκός αμφορέας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα κοκκινωπό υγρό σε έναν αρχαίο ρωμαϊκό τάφο στην Καρμόνα της Ισπανίας αποδείχθηκε ότι είναι το αρχαιότερο κρασί στον κόσμο που διατηρείται σε υγρή μορφή, γράφουν Ισπανοί επιστήμονες σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Archaeological Science: Reports.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα δοχείο με αποτεφρωμένα λείψανα και ένα άγνωστο κοκκινωπό υγρό το 2019 σε έναν ρωμαϊκό τάφο για δύο άτομα. Οι επιστήμονες πρότειναν ότι θα μπορούσε να είναι κρασί λόγω του τεράστιου ρόλου του ποτού στη θρησκευτική και ταφική κουλτούρα των αρχαίων Ρωμαίων. Για την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίηση του ποτού απαιτήθηκε χημική ανάλυση.

Όπως αναφέρεται:

Η λάρνακα με στάχτες ηλικίας περίπου 2000 ετών με ένα κοκκινωπό υγρό ήταν πολύ ασυνήθιστη και απροσδόκητη. Μια αρχαιοχημική μελέτη μας επιτρέπει να το θεωρήσουμε ως το παλαιότερο κρασί που έχει διατηρηθεί σε υγρή μορφή.

Επιπλέον, οι επιστήμονες κατάφεραν να προσδιορίσουν την αρχική απόχρωση του κρασιού – αποδείχθηκε ότι ήταν λευκό. Η κοκκινωπή απόχρωση σχετίζεται με την παρατεταμένη αποσύνθεση του ποτού στον τάφο.

Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Ruiz Arrebola, πρότεινε σε συνέντευξη του στον Guardian ότι το κρασί μπορεί ακόμη και να καταναλωθεί.

Όπως ανέφερε:

Δεν είναι τοξικό – πραγματοποιήσαμε μια βιοχημική ανάλυση. Το υγρό είναι λίγο αμφίβολο λόγω των οστικών υπολειμμάτων. Αλλά νομίζω ότι μπορεί να φιλτραριστεί και να δοκιμαστεί. Αλλά ας το κάνει καλύτερα κάποιος άλλος.

Προηγουμένως, το παλαιότερο κρασί που διατηρήθηκε σε υγρή μορφή θεωρούνταν παραδοσιακά ένα μπουκάλι που ανακαλύφθηκε στην περιοχή της γερμανικής πόλης Σπέιερ το 1867. Χρονολογείται από το 325 μ.Χ. Ωστόσο, οι Ισπανοί επιστήμονες τόνισαν ότι το υγρό από το γερμανικό μπουκάλι δεν έχει περάσει από χημική ανάλυση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ στοχεύει τη χριστιανική κοινότητα στην Παλαιστίνη: Υπουργείο Εξωτερικών

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 5 Ιουλίου

54 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Εξοντώστε τον: Μετά τον Κόρμπιν και τον Φίτσο, ο Μελανσόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα