ΑΘΗΝΑ
07:41
|
30.06.2024
Οι ΗΠΑ φέρεται πως έχουν πετύχει «πρόοδο» στο θέμα της μεταπολεμικής διαχείρισης της Γάζας έχοντας λάβει υποστήριξη «από Κάιρο και Άμπου Ντάμπι».
Αίγυπτος και ΗΑΕ φαίνεται πως ετοιμάζονται για ρόλο στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν αληθεύουν οι σημερινές πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας The Times of Israel (ToI) τότε η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζονται να αναλάβουν «μεταπολεμικό» ρόλο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες που έδωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε Ισραηλινούς αξιωματούχους λέγοντας πως οι ΗΠΑ αναζητούσαν εδώ και καιρό «Άραβες συμμάχους για την πρωτοβουλία αυτή» καθώς προωθούν ένα «όραμα» μεταπολεμικής διαχείρισης της Γάζας ακόμη και εάν παραμένει επί του παρόντος άπιαστο όνειρο η συμφωνία Ισραήλ_Χαμάς για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Μπλίνκεν φέρεται πως ενημέρωσε τους Άραβες αξιωματούχους κατά τις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησε σε Κατάρ, Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιορδανία πως οι ΗΠΑ έχουν πετύχει «πρόοδο» στο θέμα της μεταπολεμικής διαχείρισης της Γάζας έχοντας λάβει υποστήριξη «από Κάιρο και Άμπου Ντάμπι για τη δημιουργία μίας δύναμης που θα δουλέψει μαζί με ντόπιους Παλαιστίνιους αξιωματούχους».

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν πως Αίγυπτος και ΗΑΕ έχουν θέσει όρους για την ανάμιξή τους σε μία τέτοια υπόθεση, θέτοντας π.χ. ζήτημα η πρωτοβουλία αυτή να συνδεθεί με το άνοιγμα «μονοπατιού» (και όχι συμφωνίας) για την ίδρυση «μελλοντικού» Παλαιστινιακού κράτους. Η Αίγυπτος επίσης θέτει ως όρο και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τα σύνορα της Γάζας κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διατηρήσει «πλήρη έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας και μετά τον πόλεμο μαζί με την ικανότητα να επανέρχεται στην περιοχή (και να πραγματοποιεί εισβολές οποτεδήποτε θελήσει) για να αποτρέψει «την αναβίωση της Χαμάς».

Άραβας αξιωματούχος είπε από την άλλη πως τα ΗΑΕ απαίτησαν «αμερικανική ανάμιξη στην μεταπολεμική δύναμη ασφαλείας της Γάζας» δίχως να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοεί.

Αποκλείουν Αμερικανούς στρατιώτες στη Γάζα

Σε αυτό το σημείο το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως ο Μπλίνκεν είπε σε ομολόγους του πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην συγκρότηση και εκπαίδευση μίας δύναμης ασφαλείας και να εξασφαλίσουν πως θα έχει μία προσωρινή εντολή ώστε να μπορεί τελικά να αντικατασταθεί πλήρως από «πλήρως παλαιστινιακό φορέα». Ο Μπλίνκεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής Αμερικανών  στρατιωτικών σε μία τέτοια δύναμη «ασφαλείας» στη μεταπολεμική Γάζα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξασφαλίσουν την μετακύλιση του τεράστιου οικονομικού κόστους που προκαλούν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας στη Σαουδική Αραβία κατά την περίεργη αμερικανική «λογική» κατά την οποία το «Ισραήλ καταστρέφει και το Ριάντ πληρώνει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ στοχεύει τη χριστιανική κοινότητα στην Παλαιστίνη: Υπουργείο Εξωτερικών

Εξοντώστε τον: Μετά τον Κόρμπιν και τον Φίτσο, ο Μελανσόν

Ο Αραβικός Σύνδεσμος παύει να χαρακτηρίζει τη Χεζμπολάχ «τρομοκρατική οργάνωση»

Κίνα και Περού ολοκλήρωσαν «ουσιώδεις διαπραγματεύσεις» για την αναβάθμιση της ΣΕΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα