Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν απροσδόκητες δομές στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).
«Οι επιστήμονες βρήκαν περίπλοκα χαρακτηριστικά πάνω από τη διάσημη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα του Δία», δήλωσε το τηλεσκόπιο Webb της ESA στο X.
Η περιοχή που προηγουμένως θεωρούνταν «μη αξιοσημείωτη», φιλοξενεί «περίπλοκα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων σκοτεινών τόξων και φωτεινών κηλίδων», αναφέρεται σε έκθεση.
«Πιστεύαμε ότι αυτή η περιοχή, ίσως αφελώς, θα ήταν πραγματικά βαρετή», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Henrik Melin του Πανεπιστημίου του Leicester, σύμφωνα με την ESA.
«Στην πραγματικότητα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα με το βόρειο σέλας, αν όχι περισσότερο. Ο Δίας δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει», πρόσθεσε ο Melin.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα κύματα βαρύτητας, «παρόμοια με τα κύματα που σκάνε σε μια παραλία», παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της δομής της ανώτερης ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τον Melin.
Το μέλος της ομάδας Imke de Pater του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ τόνισε την αλλαγή στην κατανόηση της ατμόσφαιρας του Δία.
Συγκεκριμένα δήλωσε πως:
Ένας από τους στόχους μας ήταν να διερευνήσουμε γιατί η θερμοκρασία πάνω από τη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα φαινόταν να είναι υψηλή… Ωστόσο, τα νέα μας δεδομένα έδειξαν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα.
Η ESA σημείωσε επίσης ότι οι παρατηρήσεις, που αποτελούν μέρος του προγράμματος «Early Release Science», χρησιμοποίησαν «τον φασματογράφο εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας του Webb (NIRSpec) τον Ιούλιο του 2022».
Η ESA δήλωσε ότι αυτές οι ανακαλύψεις, που δημοσιεύονται στο Nature Astronomy, μπορούν να βοηθήσουν μελλοντικές αποστολές όπως το Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) της ESA, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 14 Απριλίου 2023 για να μελετήσει τον Δία και τα φεγγάρια του.