ΑΘΗΝΑ
05:13
|
30.06.2024
Η Αυστραλία που διαθέτει μερικά από τα παλαιότερα πετρώματα του κόσμου, ήταν το καλύτερο μέρος για μία έρευνα του φλοιού της Γης.
Αρχαίοι βράχοι στην Αυστραλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αρχαία πετρώματα της Αυστραλίας βοήθησαν τους επιστήμονες να βρουν υπολείμματα του «αρχικού» φλοιού του πλανήτη μας Γη, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Η Γη σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια από την κρυστάλλωση του επιφανειακού ωκεανού μάγματος.

Ο ηπειρωτικός φλοιός, πλούσιος σε ορυκτούς πόρους, καλύπτει σήμερα το 41% της επιφάνειας του πλανήτη μας, αλλά είναι ως επί το πλείστον βαθιά θαμμένος.

Μια ομάδα επιστημόνων από τη Σχολή Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Curtin στο Περθ, ανακάλυψε μια μέθοδο για να κρυφοκοιτάξει σε αυτόν τον βαθύ αρχέγονο φλοιό.

Τα πετρώματα που πιστεύεται ότι έχουν ηλικία σχεδόν 4 δισεκατομμυρίων ετών στην περιοχή Murchison της Δυτικής Αυστραλίας είναι από τα αρχαιότερα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Communications Earth & Environment, εξηγεί πώς οι γεωλογικές δομές που είναι γνωστές ως dykes μπορούν να μεταφέρουν μικροσκοπικά θραύσματα ορυκτών από βάθη τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων μέχρι την επιφάνεια.

Η ομάδα εξέτασε τις δομές σε πετρώματα κοντά στην πόλη Collie, στη νοτιοδυτική περιοχή της Δυτικής Αυστραλίας.

Η μελέτη χρονολόγησε κόκκους του ημιπολύτιμου ορυκτού ζιρκόνιο που περιέχει ίχνη ουρανίου. Δεδομένου ότι το ουράνιο διασπάται σε μόλυβδο με την πάροδο του χρόνου, η μέτρηση της αναλογίας του μολύβδου προς το ουράνιο στους κρυστάλλους ζιρκονίου μπορεί να αποκαλύψει την ηλικία τους – με ορισμένους να χρονολογούνται 3,44 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω.

Οι λίθοι ζιρκονίου επέζησαν του ταξιδιού τους από τα έγκατα της γης επειδή ήταν εγκλωβισμένοι σε ένα διαφορετικό ορυκτό – τον τιτανίτη.

Περισσότεροι κόκκοι ζιρκονίου βρέθηκαν βορειότερα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αρχαία πετρώματα της Δυτικής Αυστραλίας καλύπτουν μεγαλύτερη έκταση από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Δεδομένου ότι τα μέταλλα βρίσκονται συχνά στα όρια μεταξύ των μπλοκ του αρχέγονου φλοιού, η χαρτογράφηση αυτών των ζωνών θα βοηθήσει στην περαιτέρω διερεύνηση των δυνατοτήτων εξόρυξης, προστίθεται στη μελέτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

54 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Μεγάλη πυρκαγιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας – Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά (upd.)

Οριοθετήθηκε η φωτιά στον Ασπρόπυργο (upd)

Μετεωρολόγος: Το φαινόμενο Ελ Νίνιο παύει να υπάρχει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα