ΑΘΗΝΑ
00:05
|
30.06.2024
Παρελθόν το σύμπλεγμα κεραιών ύψους 30 μέτρων μετά από κινητοποιήσεις και νομικές ενέργειες των κατοίκων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη.
Η εξέλιξη της απομάκρυνσης της κεραίας αποτελεί μια νίκη για τον αγώνα των κατοίκων των Πεύκων (φωτό, παηγή: alterthess)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Της Σταυρούλας Πουλημένη, αναδημοσίευση από τον ιστότοπο alterthess.gr

Το ξήλωμα του συμπλέγματος κεραιών ύψους 30 μέτρων πέτυχαν οι κάτοικοι των Πεύκων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη μετά από τις κινητοποιήσεις και τις νομικές ενέργειες που έκαναν. Ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν οι κάτοικοι αντιλήφθηκαν την εγκατάσταση της πιο ψηλής κεραίας στην πόλη στον κόμβο Κ6 από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Vodafone, Nova και Cosmote.

Η Μαρία Λαμπρινάκη, κάτοικος της περιοχής, μιλώντας τότε στο alterthess σημείωνε ότι κανείς, ούτε ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών δεν γνώριζε κάτι για την εγκατάσταση της κεραίας. Η Πρωτοβουλία κατοίκων Πεύκων κατέθεσε δύο φορές ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή αναφέροντας τις τοπογραφικές αυθαιρεσίες και φυσικά το ζήτημα της επικινδυνότητας της ακτινοβολίας καθώς η κεραία «βλέπει» τα σπίτια που είναι αμφιθεατρικά χτισμένα στην περιοχή και βρίσκονται σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από αυτήν ενώ το σχολείο της περιοχής απέχει 300 μέτρα. Δίπλα στην κεραία βρίσκεται κολυμβητήριο και δύο γήπεδα ποδοσφαίρου. Η Πρωτοβουλία κατοίκων Πεύκων κέρδισε δικαστικά τη δίκη για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν για δεύτερη φορά μέσα στον Ιούνιο ενώ η εκδίκαση της κύριας δίκης έλαβε αναβολή καθώς οι εταιρείες δεσμεύτηκαν να ξηλώσουν την κεραία, διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα.

Για τους κατοίκους, όπως είχε αναφέρει η Μαρία Λαμπρινάκη, η θέα και μόνο μιας τόσο ψηλής κεραίας στην περιοχή υπήρξε κάτι πρωτόγνωρο ενώ οι κάτοικοι διερωτώνταν για τη σκοπιμότητα της τοποθεσίας σε τόσο κοντινή απόσταση από τα σπίτια.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης- Συκεών είχε λάβει ομόφωνη απόφαση υπέρ της απομάκρυνσης της κεραίας ενώ επίσης είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση στην Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη. Οι κάτοικοι ζητουσαν την άμεση απομάκρυνση της κεραίας κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις από την ύπαρξή της σε ευπαθείς συνανθρώπους και  άτομα με ειδικές ανάγκες ενώ δήλωναν αποφασισμένοι-ες να μη συναινέσουν στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής και της υγείας των πολιτών.

Η εξέλιξη της απομάκρυνσης της κεραίας αποτελεί μια νίκη για τον αγώνα των κατοίκων των Πεύκων αλλά και μια απόδειξη ότι οι αγώνες για τη δημόσια υγεία όταν δίνονται συλλογικά μπορούν να κερδίσουν αλλά και να δείξουν τον δρόμο σε άλλους παρόμοιους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην αυθαίρετη εγκατάσταση κεραιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

54 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Εξοντώστε τον: Μετά τον Κόρμπιν και τον Φίτσο, ο Μελανσόν

Μεγάλη πυρκαγιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας – Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά (upd.)

Οριοθετήθηκε η φωτιά στον Ασπρόπυργο (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα