ΑΘΗΝΑ
05:14
|
30.06.2024
Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τις τεχνολογικές εξελίξεις δίνει έμφαση στην επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης.
Τεχνητή Νοημοσύνη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα τη φετινή έκθεση Top 10 Emerging Technologies of 2024.

Η έκθεση της δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ελβετία κατέταξε πρώτη την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ), καθώς οι εξελίξεις των ΤΝ έχουν μεταμορφώσει πλήρως την έρευνα, ειδικά σε τομείς που σχετίζονται με την υγεία, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, νέες γνώσεις για τις ασθένειες.

Η έκθεση έδωσε μεγάλη έμφαση στην επιρροή της ΤΝ στην κατανόηση των ερευνητών για νέα υλικά και στη γνώση του ανθρώπινου σώματος.

Οι «τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας», που είναι ψηφιακά εργαλεία και αρχές για την προστασία των δεδομένων των χρηστών, ήρθαν δεύτερες, καθώς επέτρεψαν την ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων, η οποία ήταν χρήσιμη στην ιατρική έρευνα μέσω των «συνθετικών δεδομένων».

Η νέα τεχνολογία επιφανειών που μετατρέπει συνηθισμένους τοίχους σε επιφάνειες ενσωματωμένες με στοιχεία ασύρματης επικοινωνίας, η οποία ονομάζεται «αναδιαμορφώσιμες ευφυείς επιφάνειες», κατατάχθηκε στην τρίτη θέση.

Οι «σταθμοί πλατφόρμας μεγάλου υψομέτρου», τα οποία είναι συστήματα όπως αεροσκάφη και μπαλόνια που χρησιμοποιούνται για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε απομακρυσμένες περιοχές, ήρθαν στην τέταρτη θέση, καθώς η έκθεση αναφέρει ότι η τεχνολογία αυτή βοήθησε να έρθουν σε επαφή περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Η έλευση των δικτύων 6G που επιτρέπουν την ταυτόχρονη ανίχνευση και μετάδοση δεδομένων, η οποία αποκαλείται «ολοκληρωμένη ανίχνευση και επικοινωνία», αναφέρθηκε στην πέμπτη θέση. Τα δίκτυα 6G επιτρέπουν συστήματα παρακολούθησης που βοηθούν στη γεωργία, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και τον αστικό σχεδιασμό.

Οι «καθηλωτικές τεχνολογίες», όπως οι υπολογιστές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, ήρθαν στην έκτη θέση, καθώς αυτές έχουν συμβάλει στην επίτευξη μαζικών και ταχέων εξελίξεων στις υποδομές, επιτρέποντας την ακρίβεια, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των υποδομών για τους σχεδιαστές και άλλους επαγγελματίες.

Η «ελαστοκαλωρική», μια βιώσιμη λύση ψύξης, ακολούθησε στη λίστα, καθώς με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας, η ανάγκη για λύσεις ψύξης πρόκειται να εκτοξευθεί στα ύψη και η ελαστοκαλωρική απελευθερώνει και απορροφά θερμότητα υπό μηχανική καταπόνηση, παρουσιάζοντας μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στις τρέχουσες τεχνολογίες.

Η έλευση των «μικροβίων που δεσμεύουν τον άνθρακα» ήταν αξιοσημείωτη στην έκθεση, καθώς ήρθε στην όγδοη θέση, η οποία είναι η χρήση τροποποιημένων οργανισμών για τη μετατροπή των εκπομπών σε βιοκαύσιμα για τη μείωση της επιβάρυνσης του κλίματος.

Οι «εναλλακτικές ζωοτροφές» μπήκαν επίσης στον κατάλογο, καταλαμβάνοντας την ένατη θέση, οι οποίες είναι βιώσιμες ζωοτροφές που προέρχονται από μονοκύτταρες πρωτεΐνες, φύκια και απόβλητα τροφίμων.

Τέλος, τα γενετικά τροποποιημένα όργανα για μεταμοσχεύσεις, τα «genomics», ήρθαν στη δέκατη θέση, τα οποία προσφέρουν ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα και Περού ολοκλήρωσαν «ουσιώδεις διαπραγματεύσεις» για την αναβάθμιση της ΣΕΕ

Μετεωρολόγος: Το φαινόμενο Ελ Νίνιο παύει να υπάρχει

Τιμές πετρελαίου: Για τρίτη εβδομάδα σε ανοδική πορεία, φόβοι για μείωση προσφοράς

Κόσοβο: Απαγόρευση χρήσης TikTok για όλα τα κυβερνητικά όργανα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα