ΑΘΗΝΑ
22:48
|
30.06.2024
Η διαμαρτυρία προκάλεσε την οργή διερχόμενων Ισραηλινών εποίκων, οι οποίοι επιτέθηκαν στους διαδηλωτές.
Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υποχρεώνει τους υπερορθόδοξους άνδρες να καταταγούν στο στρατό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι απέκλεισαν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο κεντρικό Ισραήλ για δύο ώρες την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία υποχρεώνει τους νεαρούς υπερορθόδοξους άνδρες να καταταγούν στο στρατό, όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους Ισραηλινούς πολίτες.

Όπως αναφέρει το Associated Press, οι διαδηλωτές απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο και ξάπλωσαν στο έδαφος, με τους αστυνομικούς να τους απομακρύνουν σηκωτούς από το σημείο.

Η διαμαρτυρία προκάλεσε την οργή διερχόμενων Ισραηλινών, οι οποίοι επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Σημειώνεται πως, η εξαίρεση των υπερορθόδοξων Εβραίων από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις αποτελεί πηγή ερίδων μεταξύ των Ισραηλινών , πολλοί εκ των οποίων απαιτούν από το Κράτος να τους αντιμετωπίζει ισάξια, ανεξαρτήτως της θρησκευτικής πίστης.

Η δυσαρέσκεια μερίδας των πολιτών – η οποία συναντάται ιδιαίτερα στους Ισραηλινούς έποικους– για το ζήτημα της εξαίρεσης των θρησκευόμενων από τη στράτευση έχει ενταθεί σημαντικά από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Λόγω της έντασης, έφιπποι αστυνομικοί μπήκαν μέσα στο πλήθος, διαλύοντάς το. Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν το σύνθημα «Καλύτερα φυλακή από τον στρατό!».

Υπενθυμίζεται ότι, αυτή την εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ διέταξε την κυβέρνηση να αρχίσει να στρατολογεί υπερορθόδοξους άνδρες, αποφασίζοντας ότι το σύστημα εξαιρέσεων είναι άνισο. Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους περισσότερους Εβραίους άνδρες και γυναίκες στο Ισραήλ.

Το AP αναφέρει ότι η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου τα υπερορθόδοξα κόμματα του συνασπισμού τάσσονται κατά της απόφασης του δικαστηρίου και αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αλλαγή στο σημερινό σύστημα.

Οι υπερορθόδοξοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη πει εάν θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αλλά οι οπαδοί τους έχουν προγραμματίσει μια μεγάλη διαμαρτυρία στην Ιερουσαλήμ, την ερχόμενη Κυριακή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο νέος πατριάρχης της Βουλγαρίας ενθρονίστηκε στον καθεδρικό ναό της Σόφιας

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και Πόρο

Δύο πύρινα μέτωπα στην Αττική-Νεκρός 45χρονος στον Διόνυσο (upd)

Η Παλαιστίνη συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα