ΑΘΗΝΑ
22:37
|
30.06.2024
Δικαστής ανέφερε ότι η ανάπτυξη στρατού στις διαδηλώσεις είναι «κρίσιμη για την προστασία των κυβερνητικών εγκαταστάσεων».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας ενέκρινε την παρουσία στρατού αλλά και την χρήση βίας για την αποκατάσταση της τάξης, λόγω των μαζικών διαδηλώσεων κατά της φορολογίας που στοχεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα, στις οποίες συμμετέχουν κυρίως νέοι πολίτες που αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση των φόρων. To απόγευμα της περασμένης Τρίτης, νεαροί διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο, απαιτώντας απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Σημειώνεται ότι, ο Κενιάτης πρόεδρος, Γουίλιαμ Ρούτο, υποχώρησε στις πιέσεις την Τετάρτη, ανακοινώνοντας ότι θα αποσύρει το οικονομικό νομοσχέδιο που περιέχει τις αντιδημοφιλείς φορολογικές προτάσεις, την επόμενη της εισβολής στο κοινοβούλιο.

Την Πέμπτη, τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα περιπολούσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Ναϊρόμπι, καθώς η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Ένας δικαστής ανέφερε ότι η στρατιωτική ανάπτυξη ήταν «κρίσιμη για την προστασία των κυβερνητικών εγκαταστάσεων», αλλά έδωσε στις αρχές δύο ημέρες για να διευκρινίσουν πόσο θα διαρκέσει η ανάπτυξη, μαζί με τους κανόνες εμπλοκής της.

«Η ανάπτυξη του στρατού με γενικό τρόπο χωρίς να καθορίζεται το εύρος λειτουργίας τους και η διάρκεια της λειτουργίας τους, είναι μια επικίνδυνη τάση που μπορεί να επιφέρει στρατιωτικοποίηση της χώρας», αποφάνθηκε ο δικαστής, Λόρενς Μουγκάμπι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ισαάκ Μουαούρα, δήλωσε στην εκπομπή Newsday του BBC ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου αποτελεί ένα «τεράστιο πλήγμα για την κυβέρνηση», καθώς άφησε μια «μεγάλη τρύπα» στον προϋπολογισμό της χώρας.

Το οικονομικό νομοσχέδιο στοχεύει στην συγκέντρωση επιπλέον φόρων 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μία προσπάθεια απομείωσης του χρέους, με τις πληρωμές τόκων μόνο να καταναλώνουν το 37% των ετήσιων εσόδων.

«Είναι πραγματικά μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», τόνισε ο κ. Μουαούρα, κατηγορώντας τους πολίτες που εναντιώθηκαν στα κυβερνητικά σχέδια, χαρακτηρίζοντας τους «παραπληροφορημένους».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 06/10, 13/10 οι εκλογές για την ηγεσία – Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

Υεμένη: Συνομιλίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

Το Πακιστάν θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση απελάσεων Αφγανών πίσω στη χώρα τους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για δήθεν βελτίωση στον τομέα της διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα