ΑΘΗΝΑ
18:15
|
30.06.2024
Μετά από σκληρό παζάρι η συμφωνία για τα ανώτατα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκλεισε και αποφασίστηκε η Στρατηγική Ατζέντα ως το 2029.
Χωρίς εκπλήξεις τα τρία σημαντικότερα αξιώματα στην Ε.Ε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παρά τη δυσαρέσκεια της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και τις επιφυλάξεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, για τους ανθρώπους που θα αναλάβουν τα τρία σημαντικότερα αξιώματα στην Ε.Ε., έκλεισε τα ξημερώματα και επίσημα στις Βρυξέλλες η συμφωνία Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων για τις θέσεις προέδρου της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το αξίωμα του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια. Αποφασίστηκε επίσης η Στρατηγική Ατζέντα της περιόδου 2024-2029.

Από αριστερά προς τα δεξιά, Κάγια Κάλας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα

Ως εκ τούτου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της Κομισιόν για δεύτερη θητεία, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα θα αντικαταστήσει τον Σαρλ Μισέλ στη θέση προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας θα πάρει το φθινόπωρο τη θέση του επικεφαλής της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ.

Βασική, τυπική και ουσιαστική προϋπόθεση είναι η εκλογή τους να επικυρωθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα να παραμένει υποψήφια ξανά για τη θέση της προέδρου του σώματος.

Στις 17 Ιουλίου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» για τη δεύτερη θητεία και ακολούθως να κορυφωθεί το παζάρι για τους νέους Επιτρόπους.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Κάγια Κάλας

Οι πρώτες δηλώσεις μετά τη συμφωνία

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τρία πρόσωπα που αναλαμβάνουν την ηγεσία της Ε.Ε. και τη Στρατηγική Ατζέντα της περιόδου 2024-2029.

Ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, θα τον διαδεχθεί στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ δόθηκε το πράσινο φως στην Ούρσουλα τον ντερ Λάιεν να αναλάβει για άλλα πέντε χρόνια την Προεδρία της Επιτροπής και στην πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας να πάρει τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου.

Παίρνοντας το λόγο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στους Ευρωπαίους ηγέτες που ενέκριναν την υποψηφιότητά της για μια δεύτερη θητεία λέγοντας: «Είμαι χαρούμενη που μοιράζομαι αυτήν τη στιγμή με τους φίλους μου Αντόνιο Κόστα και Κάγια Κάλας».

Πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει την επιβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού παρουσιάσει τις πολιτικές της κατευθυντήριες γραμμές. Σχολιάζοντας την αποχή της Ιταλίδας πρωθυπουργού κατά την ψηφοφορία της υποψηφιότητάς της, η φον ντερ Λάιεν απάντησε:

«Είναι σημαντικό να συνεργαστώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την Ιταλία, όπως και με όλες τις άλλες χώρες. Αυτή είναι η αρχή που ακολουθώ πάντα».

Ο 62χρονος Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε και εκείνος την ικανοποίησή του που θα συνεργαστεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Κάγια Κάλας.

«H οικοδόμηση ενότητας μεταξύ των κρατών-μελών θα είναι η προτεραιότητά μου, όταν θα αναλάβω τα καθήκοντά μου το Δεκέμβρη», δήλωσε.

Ο Αντόνιο Κόστα, που επιλέχθηκε ως ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει την ενότητα μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.. Διαβεβαίωσε πως θα επικεντρωθεί στην «εφαρμογή της Στρατηγικής Ατζέντας που εγκρίθηκε» στη σύνοδο κορυφής και η οποία θα καθοδηγεί την Ε.Ε. τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας, που επιλέχθηκε ως ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, αναγνώρισε πως αναλαμβάνει μια «τεράστια ευθύνη» προσθέτοντας:

«Είναι πραγματικά μεγάλη μου τιμή που ορίστηκα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Η εμπιστοσύνη σας σημαίνει πολλά. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα εργαστώ μαζί με την Ούρσουλα και τον Αντόνιο Κόστα. Θα κάνουμε πολύ καλή ομάδα για να επιτύχουμε τους στόχους της Ε.Ε.».

Η ίδια ανέφερε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η ακρόασή της και η στήριξή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ ανέφερε πως «ο πόλεμος στην Ευρώπη, η αυξανόμενη αστάθεια στη γειτονιά μας και στον κόσμο είναι οι κύριες προκλήσεις της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 06/10, 13/10 οι εκλογές για την ηγεσία – Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

Υεμένη: Συνομιλίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

Το Πακιστάν θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση απελάσεων Αφγανών πίσω στη χώρα τους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για δήθεν βελτίωση στον τομέα της διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα