ΑΘΗΝΑ
03:28
|
13.11.2024
Οι 13ες προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στο Ιράν. Οι βασικοί διεκδικητές του προεδρικού θώκου είναι τέσσερις και επιλέχθηκαν από το Συμβούλιο των Φρουρών.
Ιρανικές Προεδρικές Εκλογές
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις κάλπες καλούνται από νωρίς σήμερα, 28 Ιουνίου, εκατομμύρια Ιρανοί ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν νέο Πρόεδρο μεταξύ τεσσάρων από τους αρχικά έξι υποψήφιους που επιλέχθηκαν από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, έπειτα από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα τον περασμένο Μάιο, που προκάλεσε το θάνατο του Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν και άλλων έξι ατόμων.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Οι τέσσερις υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου του Ιράν είναι:

Ο συντηρητικός πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μοχάμαντ-Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ.

Ο Σαΐντ Τζαλίλι, πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Μοστάφα Πουρμοχαμαντί, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν, βουλευτής της πόλης Ταμπρίζ (βορειοδυτικά) και πρώην υπουργός Υγείας.

Η προεκλογική εκστρατεία σε αυτές τις κάλπες ήταν ιδιαιτέρως σύντομη καθώς πραγματοποιήθηκε από τις 12 Ιουνίου ως τις 27 Ιουνίου.

Η αρχική λίστα των έξι υποψηφίων από τους οποίους μέσα στο τελευταίο 48ωρο αποσύρθηκαν ο Αλιρεζά Ζακανί και ο Αμίρ Χοσεΐν Χατζιζαντέχ Χασεμί.

Τι συζητήθηκε στην προεκλογική εκστρατεία

Τα θέματα που κυριάρχησαν σε αυτή τη σύντομη προεκλογική εκστρατεία ήταν η οικονομία, το μεταναστευτικό (που αποτελεί πληγή για τις αρχές λόγω του μεγάλου αριθμού Αφγανών μεταναστών και προσφύγων) , η ανάγκη ενίσχυσης των χωρών και οργανώσεων του λεγόμενου «Άξονα Αντίστασης» σε ΗΠΑ και Ισραήλ, η ανέγερση ενός εκατομμυρίου εργατικών κατοικιών, η βελτίωση των υποδομών υγείας και των αμοιβών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία του Ιράν, κ.α.

Το Συμβούλιο των Φρουρών είχε αποκλείσει μεταξύ δεκάδων άλλων ατόμων τις υποψηφιότητες του 67χρονου πρώην Προέδρου Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, που επιδίωκε σε ηλικία 67 ετών να επιστρέψει στο ανώτερο αξίωμα της χώρας και είχε αποκλειστεί στις προεδρικές εκλογές του 2021 και 2017 και ο Αλί Λαριτζανί, πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου.

Ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη κτηνοτροφία και την αγροτική ζωή, διάγει μία πολύ λιτή και φτωχική ζωή.

Στις προεδρικές εκλογές του 2021 είχε συμμετάσχει μόνο το 49% των Ιρανών ψηφοφόρων, το μικρότερο ποσοστό για μια προεδρική εκλογική διαδικασία από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Μόλις μια εβδομάδα πριν από το θάνατο του Ραΐσί, ο τελευταίος γύρος των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Τεχεράνη συγκέντρωσε μόνο το 8% της συμμετοχής.

Το σύστημα διακυβέρνησης στο Ιράν

Το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν στηρίζεται σε ένα παράλληλο σύστημα διακυβέρνησης κατά το οποίο τα εκλεγμένα όργανα εποπτεύονται από διορισμένα συμβούλια.

Οι βασικές κρατικές πολιτικές που αφορούν στο πυρηνικό πρόγραμμα, τις στρατιωτικές και εξωτερικές υποθέσεις αποφασίζονται από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ και το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης διαχειρίζονται κυρίως θέματα οικονομίας και πολιτικής.

Ο ρόλος του Προέδρου του Ιράν περιορίζεται περισσότερο στην εσωτερική πολιτική και στα οικονομικά ζητήματα, αλλά εξακολουθεί να είναι μια θέση με επιρροή.

Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική εξουσία βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αστάνα καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία

Debate για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις 20/11

Και άλλο αεροσκάφος δέχθηκε σφαίρες από συμμορίες στην Αϊτή

Ευαγγελιστής, υποστηρικτής εποικισμών ο υποψήφιος νέος πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα