ΑΘΗΝΑ
17:14
|
30.06.2024
Οι δύο υποψήφιοι αντάλλαξαν προσβολές και πικρόχολα επιχειρήματα με τον Μπάιντεν να χάνει αρκετές φορές τον ειρμό της σκέψης του.
Ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οικονομία, μετανάστευση, πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ακρίβεια, φορολόγηση πάμπλουτων.  Αυτά ήταν μερικά από τα θέματα στα οποία συγκρούστηκαν σήμερα μετά τις 4.00 τα ξημερώματα κατά την πρώτη τηλεμαχία (ντιμπέιτ) που είχαν οι δύο βασικοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη στις ΗΠΑ, ο (Δημοκρατικός) πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο προκάτοχός του, (Ρεπουμπλικανός) Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο υποψήφιοι απέφυγαν να κάνουν ακόμη και χειραψία, με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο να χύνει χολή με την παραμικρή αφορμή για (την όχι καλή…) κατάσταση υγείας του Τζο Μπάιντεν και στις επιδόσεις του σε θέματα καθημερινότητας όπως η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η έκρηξη της εισόδου των παράτυπων μεταναστών που δημιούργησαν οι πολιτικές των ΗΠΑ (ανεξαρτήτως Προέδρου) επί δεκαετίες ειδικά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

«Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», ξεκίνησε ο 78χρονος Ντόναλντ Τραμπ που εμφανίστηκε ιδιαίτερα άνετος υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έκανε «πολύ κακή δουλειά» στον Λευκό Οίκο.

Από την πλευρά του, ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος Μπάιντεν έκανε (συγκριτικά) χειρότερη εμφάνιση αυξάνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες όσων αμφισβητούσαν την ικανότητά του να διαχειριστεί το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας πόσο μάλλον μία δεύτερη προεδρική θητεία. Ο Μπάιντεν ήταν βραχνιασμένος σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του ντιμπέιτ, τον ταλαιπώρησε ένας βήχας στα πρώτα λεπτά της τηλεμαχίας ενώ κάποια στιγμή έχασε (όπως το συνηθίζει…) τον ειρμό της σκέψης του λέγοντας ασυναρτησίες.

Στη συνέχεια, όμως, έβαλε τα δυνατά του για να παρουσιαστεί πιο συγκροτημένος και προσπάθησε να αντεπιτεθεί στον αντίπαλό του. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε τον Τραμπ για τον ρόλο του στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, και του καταλόγισε «ψεύδη» και υποκρισία σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα.

Από την άλλη, ο απρόβλεπτος Τραμπ δε δίστασε να χρησιμοποιήσει υποτιμητικά την παλαιστινιακή εθνικότητα καθώς προκειμένου να παρουσιάσει τον Μπάιντεν ως αδύναμο ηγέτη, υποστήριξε ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος» ενώ θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Χαμάς.

Όσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ξανά ότι δεν θα ξεσπούσε ποτέ εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε πάντως να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες».

«Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε αργότερα ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Στην πρώτη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που έκανε το CNN 8 στους 10 Αμερικανούς (81%) που παρακολούθησαν το ντιμπέιτ είπαν πως δεν άλλαξαν γνώμη για το τι θα επιλέξουν στις εκλογές του Νοέμβρη. Το 14% είπε πως θα το ξανασκεφθεί αλλά δύσκολα θα άλλαζε γνώμη. Το 5% είπε πως άλλαξε γνώμη παρακολουθώντας το ντιμπέιτ.

Επιπλέον, το 31% των τηλεθεατών είπε πως είχε θετική εικόνα για τον Μπάιντεν (σε σχέση με 37% πριν το ντιμπέιτ) και το 43% απάντησε πως τα πήγε καλύτερα ο Ντόναλντ Τραμπ (σε σχέση με το 40% πριν το ντιμπέιτ).

Στις 10 Σεπτέμβρη το δεύτερο ντιμπέιτ

Το δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση απελάσεων Αφγανών πίσω στη χώρα τους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για δήθεν βελτίωση στον τομέα της διαφθοράς

Δούκας: Είμαι εδώ και ζητώ τη στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη

ΗΠΑ: Ψήφισμα για λογοκρισία του αριθμού των νεκρών Παλαιστινίων στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα