ΑΘΗΝΑ
20:06
|
30.06.2024
Οι συμβάσεις εντάσσονται στην ανάπτυξη της στενής στρατιωτικής συνεργασίας που αναπτύσσουν οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια.
Σαουδική Αραβία και Ελλάδα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατατέθηκαν σήμερα (28/6) στη Βουλή οι δύο συμβάσεις στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας εκ των οποίων η πρώτη υπογράφηκε στην Αθήνα στις 22 Ιουλίου 2022 και η δεύτερη στο Ριάντ στις 20 Απριλίου 2021.

Η Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 26 Ιουλίου 2022, επιδιώκεται η ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων των συμβαλλόμενων μερών, μέσω στενής στρατιωτικής συνεργασίας και επιβεβαιώνεται ότι η συνεργασία αυτή έχει ως στόχο την προστασία της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας και δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε άλλου κράτους ή ομάδας κρατών.

Με τη δεύτερη σύμβαση, κυρώνεται και έχει την ισχύ που ορίζει η παρ. 1 του άρθρου 28 του Συντάγματος, η Διευθέτηση μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με το καθεστώς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο έδαφος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υπογράφηκε στο Ριάντ, στις 20 Απριλίου 2021.

Με τη συμφωνία αυτή καθορίζεται το νομικό καθεστώς των Ελλήνων στρατιωτικών όσο αυτοί παραμένουν στο έδαφος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Τα σχετικά νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα τεθούν προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, την ερχόμενη Δευτέρα, 1 Ιουλίου.

Ελληνική ομπρέλα Patriot για την προστασία της Aramco

Η Ελλάδα από το 2021 συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept», για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας από επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει σταλεί στην περιφέρεια του Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μία πυροβολαρχία κατευθυνομένων βλημάτων Patriot της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με το προσωπικό της να είναι γνωστό ως «Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας». Ουσιαστικά παρέχει «αντιαεροπορική ομπρέλα» στις εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO.

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου, ο στρατηγός Δημήτρης Χούπης έγινε δεκτός στο Ριάντ από τον ομόλογό του στρατηγό Φαγιάντ Μπιν Χαμέντ Αλ-Ρουαϊλί και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.

Ο στρατηγός Δημήτριος Χούπης (αριστερά) με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, στρατηγό Φαγιάντ Μπιν Χαμέντ Αλ-Ρουαϊλί

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Παλαιστίνη συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 06/10, 13/10 οι εκλογές για την ηγεσία – Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

Υεμένη: Συνομιλίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

Το Πακιστάν θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση απελάσεων Αφγανών πίσω στη χώρα τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα