ΑΘΗΝΑ
14:43
|
01.07.2024
Τα κέρατα ρινόκερου έχουν μεγάλη ζήτηση σε ορισμένες χώρες, όπου χρησιμοποιούνται ως σύμβολο κύρους για τους πλούσιους.
Οι επιστήμονες λένε ότι το να καταστήσουν τα κέρατα των ρινόκερων ραδιενεργά θα μειώσει την ζήτησή τους ως εμπόρευμα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστήμονες στη Νότια Αφρική άρχισαν αυτή την εβδομάδα να εγχέουν ραδιενεργό υλικό σε 20 κέρατα ζωντανών ρινόκερων για να τα καταστήσουν περισσότερο ανιχνεύσιμα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη λαθροθηρία.

Οι ερευνητές του Rhisotope Project του Πανεπιστημίου Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ δήλωσαν ότι το να καταστήσουν τα κέρατα των ρινόκερων ραδιενεργά θα μειώσει την ζήτησή τους ως εμπόρευμα.

Λένε ότι η πρόθεση χρήσης πυρηνικής τεχνολογίας με τη μορφή μικρών, μετρημένων ποσοτήτων ραδιοϊσοτόπων που εισάγονται στα κέρατα ρινόκερων καθιστά πιο πιθανό τον εντοπισμό τους από τις πύλες ανίχνευσης ακτινοβολίας που παρακολουθούν τα διεθνή σύνορα, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και χερσαίες διαβάσεις.

Οι ερευνητές θα παρακολουθούν τώρα στενά την υγεία και τα ζωτικά στατιστικά στοιχεία των ρινόκερων στους οποίους έγινε η ένεση για έξι μήνες προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα αυτής της προσέγγισης.

Η Νότια Αφρική, όπου ζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός ρινόκερων στον κόσμο, αποτελεί επίσης εστία λαθροθηρίας ρινόκερων, με εκατοντάδες να σκοτώνονται κάθε χρόνο για τα κέρατά τους.

Τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι ο αριθμός των ρινόκερων που θα σκοτώνονται για τα κέρατά τους σε ολόκληρη τη Νότια Αφρική αυξήθηκε πάνω από 11% σε 499 το 2023, από 448 το 2022.

Η υπουργός Δασών, Αλιείας και Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Κρίσι δήλωσε ότι 406 ρινόκεροι σκοτώθηκαν σε κρατικές ιδιοκτησίες και 93 σε ιδιωτικά πάρκα, καταφύγια και φάρμες το 2023, μια αύξηση 51 ρινόκερων από το προηγούμενο έτος.

Τα κέρατα των ρινόκερων λέγεται ότι έχουν μεγάλη ζήτηση σε ορισμένες χώρες, όπου φέρονται να χρησιμοποιούνται για την παραδοσιακή ιατρική και ως σύμβολο κύρους για τους πλούσιους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκκενώσεις λόγω των πυρκαγιών σε Χίο και Κω -Φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης

Στη Βουλή το ν/σ για ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Φωτιές-Χωρίς ενεργό μέτωπο σε Κερατέα, Σταμάτα, Ριτσώνα, Δίστομο και Ζάκυνθο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη για σήμερα Δευτέρα 1 Ιουλίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα