ΑΘΗΝΑ
11:47
|
01.07.2024
Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, οι πολωτικές συζητήσεις για το άσυλο και τη μετανάστευση μεταξύ των παραγόντων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα κρούσματα ρατσισμού στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 32% το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανοχή για όλες τις μειονοτικές ομάδες στη Γαλλία μειώθηκε το 2023, ιδίως για την εβραϊκή κοινότητα, ενώ οι μουσουλμάνοι είναι η λιγότερο ανεκτή ομάδα, ανέφερε η γαλλική Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNCDH) σε έκθεσή της την Πέμπτη.

Οι ρατσιστικές υποθέσεις αυξήθηκαν κατά 32% το 2023 σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, προστίθεται στην έκθεση, και η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις αντισημιτικές ρατσιστικές υποθέσεις, οι οποίες ήταν στο 284%.

Οι αριθμοί μπορεί να έχουν πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου και των πολωτικών συζητήσεων για το άσυλο και τη μετανάστευση, πρόσθεσε το CNCDH, σημειώνοντας ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι δέχθηκαν τουλάχιστον μία ρατσιστική επίθεση το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους, το 51%, θεωρούν ότι «δεν αισθάνονται πλέον σαν στο σπίτι τους στη Γαλλία», μια αύξηση οκτώ μονάδων σε σύγκριση με την άνοιξη του 2022, αναφέρει η έκθεση. Είπε ότι το 56% των Γάλλων, επτά μονάδες υψηλότερα σε σχέση με την άνοιξη του 2022, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν «πάρα πολλοί μετανάστες στη Γαλλία». Τα στοιχεία αντανακλούν το πρόσφατο πλαίσιο στην πολιτική και κοινωνική ατμόσφαιρα, με την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN), το οποίο έλαβε πάνω από το 30% των ψήφων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο.

Η νίκη του RN ώθησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει την ήττα του κεντρώου μπλοκ του, να διαλύσει το κοινοβούλιο και να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές.

Ο ηγέτης του RN Ζορτντάν Μπαρντέλα δήλωσε ότι το κόμμα θα επικεντρωθεί στη μετανάστευση, τονίζοντας ότι το πρόβλημα επιβαρύνει «αφόρητα» τα «δημόσια ταμεία και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».

Υποσχέθηκε να περιορίσει τη μετανάστευση προς τη Γαλλία, να τερματίσει το δικαίωμα απόκτησης ιθαγένειας με την γέννηση επί επικρατείας, να εφαρμόσει νομικές αλλαγές που θα διευκολύνουν την απέλαση αλλοδαπών που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους – ο πρώτος στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Πέμπτος υποψήφιος ο Μιχάλης Κατρίνης

Πατήσια: Συνελήφθη καταζητούμενος για ενδοοικογενειακή βία

Συναγερμός για πυρκαγιά στη Χίο-Μήνυμα από το 112

Η Μιλένα Αποστολάκη μπαίνει στην κούρσα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα