ΑΘΗΝΑ
15:33
|
01.07.2024
Η αμερικανική οικονομία, ιδίως οι καταναλωτές, ήταν ανθεκτικότερη στις αυξήσεις των επιτοκίων από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η νομισματική σύσφιξη θα επιβραδύνει τελικά περαιτέρω την αμερικανική οικονομία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ.

Όπως δήλωσε ο Τομ Μπάρκιν σε ομιλία του στο Global Interdependence Center’s Central Banking Series που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι της Γαλλίας:

Τον Μάρτιο του 2022, ξεκινήσαμε τον πιο απότομο κύκλο σύσφιξης των τελευταίων δεκαετιών, αυξάνοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων πάνω από 500 μονάδες βάσης σε λιγότερο από 18 μήνες.

Ενώ πρόσθεσε:

Αλλά συνολικά, παρά τα υψηλότερα επιτόκια, την τραπεζική αναταραχή και τις γεωπολιτικές προκλήσεις, η αμερικανική οικονομία δεν είδε μια ευρύτερη επιβράδυνση.

Η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε κατά 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την τρίτη και τελική ανάγνωση του υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Το ποσοστό είναι ελαφρώς αναθεωρημένο προς τα πάνω από τη δεύτερη ανάγνωση του 1,3% που έγινε τον περασμένο μήνα.

Αν και το ποσοστό είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με την επέκταση 3,4% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η αμερικανική οικονομία κατάφερε να αποφύγει την ύφεση παρά τη νομισματική σύσφιξη.

Ο Μπάρκιν σημείωσε ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές αποτελούν σχεδόν το 70% του αμερικανικού ΑΕΠ και δήλωσε ότι η δύναμή τους ήταν «αξιοσημείωτη».

Σημειώνοντας ότι το ποσοστό αποταμίευσης ανέρχεται στο 3,6%, λιγότερο από το μισό από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε:

Οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί, ιδίως για τους εργαζόμενους αρχικών επιπέδων. Η ανεργία είναι χαμηλή. Εν ολίγοις, νιώθοντας πλουσιότεροι και πιο σταθεροί, οι καταναλωτές φαίνεται να αισθάνονται άνετα να ξοδεύουν περισσότερα και να αποταμιεύουν λιγότερα.

Ενώ πρόσθεσε:

Έτσι, η αμερικανική οικονομία, ιδίως ο καταναλωτής της, υπήρξε πολύ πιο ανθεκτική στις αυξήσεις των (επιτοκίων) απ’ ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι και είναι πιθανό να παραμείνει έτσι όσο οι αποτιμήσεις παραμένουν αυξημένες και η ανεργία παραμένει χαμηλή.

Ο Μπάρκιν υπενθύμισε ότι ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε κατά την περίοδο μετά την πανδημία και δήλωσε:

Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed – ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) – είχε σκαρφαλώσει στο 6,6%, υπερτριπλάσιο του στόχου μας για πληθωρισμό 2%.

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών PCE, ο οποίος περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε ετησίως κατά 2,6%, μετά από ετήσια αύξηση 2,7% τον Απρίλιο. Ο εν λόγω δείκτης, σε μηνιαία βάση, παρέμεινε αμετάβλητος, μετά από μηνιαία αύξηση 0,3% τον Απρίλιο.

Ο βασικός δείκτης τιμών PCE, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,6% τον Μάιο, μετά την ετήσια αύξηση κατά 2,8% τον Απρίλιο. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε 0,1% τον Μάιο, επιβραδύνοντας επίσης τον ρυθμό του από την αύξηση 0,3% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαρίτσης: «Κακή μέρα για τη χώρα» για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας

Κρεμλίνο: Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών επιβεβαιώνει την τάση στις ευρωπαϊκές χώρες

Οι περίεργες υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ και τα γνωστά κέντρα

Ρόμπερτ Φίτσο: Σύντομα πίσω στα καθήκοντά του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα