Ο αριθμός των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων συνέχισε να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας στο Κονγκό.
Η κυβέρνηση και οι εταίροι της έχουν συστήσει μέτρα πρόληψης όταν εμφανίζονται συμπτώματα, όπως υψηλός πυρετός, δερματικά εξανθήματα, βλάβες στις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών ή που καλύπτουν το σώμα. Συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωση όλων των νεκρών ζώων.
Τουλάχιστον 419 νεκροί από τον Ιανουάριο
Οι αρχές φοβούνται κίνδυνο μόλυνσης για τον πληθυσμό της Γκόμα και το περιβάλλον της.
Πηγές υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ανέφεραν 9.291 κλινικά συμβατά κρούσματα και 419 θανάτους από τον Ιανουάριο.
Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της νόσου, το Υπουργείο Υγείας ενέκρινε δύο εμβόλια τα οποία αναμένεται να φθάσουν τις επόμενες ημέρες. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της ευλογιάς των πιθήκων (PNLM) δήλωσε ότι ο εμβολιασμός θα είναι καθολικός, αλλά θα ξεκινήσει εκεί όπου καταγράφονται αρκετά κρούσματα.
Ανησυχητική εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στο ανατολικό Κονγκό
Αξιωματούχοι υγείας προειδοποίησαν για τη θανατηφόρα εξάπλωση ενός νέου στελέχους του ιού κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του Κονγκό, και συγκεκριμένα στην επαρχία του Βόρειου Κίβου.
Η επαρχιακή κυβέρνηση του Βόρειου Κίβου ανακοίνωσε ότι ένα κρούσμα επιβεβαιώθηκε στην υγειονομική ζώνη Καρισίμπι, στη Γκόμα στις 2 Ιουνίου.
Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί οκτώ κρούσματα, εκ των οποίων το ένα στην υγειονομική ζώνη Καρισίμπι, δύο στην υγειονομική ζώνη Γκόμα και πέντε στην υγειονομική ζώνη Νυραγκόνγκο.
Αυτή η άκρως μεταδοτική και επικίνδυνη ασθένεια αποτελεί σημαντική απειλή για τον πληθυσμό της Γκόμα και των περιχώρων της, καθώς και για ολόκληρη την επαρχία του Βόρειου Κίβου, η οποία αντιμετωπίζει κλιμάκωση των μαχών μεταξύ του στρατού και των συμμάχων του εναντίον των ανταρτών του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (M23), που υποστηρίζονται από τον στρατό της Ρουάντα.
Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1958 στο Μπασανκούσου στην επαρχία Εκουατέρ του Κονγκό και επανεμφανίστηκε στο Κονγκό το 2017.
Από εκεί εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλη την Αφρική, πριν φτάσει στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ωθώντας τον ΠΟΥ να κηρύξει την επιδημία «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία» τον Ιούλιο του 2022.