ΑΘΗΝΑ
01:07
|
02.07.2024
Ρόμαν Βίλφαντ: Το Ελ Νίνιο τελειώνει, αλλά τα αποτελέσματά του συνεχίζουν να θερμαίνουν τη Γη.
Έρημος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο σταματά και περνάει σε ουδέτερη φάση, αλλά οι συνέπειές του θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και ο Ιούνιος μπορεί να γίνει ένας από τους θερμότερους για τον πλανήτη στην ιστορία των μετεωρολογικών παρατηρήσεων, δήλωσε στο RIA Novosti ο Ρόμαν Βίλφαντ, επιστημονικός διευθυντής του Υδρομετεωρολογικού Κέντρου της Ρωσίας.

Όπως ανέφερε:

Το Ελ Νίνιο παύει να υπάρχει, η μετάβαση σε μια ουδέτερη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη. Το γεγονός είναι ότι οι συνέπειες του Ελ Νίνιο, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2023 και διήρκεσε μέχρι τον Απρίλιο του 2024, είναι πολύ σημαντικές, δημιούργησε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Η θερμοκρασία τόσο του Ειρηνικού όσο και του Ατλαντικού Ωκεανού στις εξωτροπικές ζώνες ήταν η μέγιστη για ολόκληρη την περίοδο παρατήρησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα η ζέστη στον πλανήτη παραμένει όχι εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο, αλλά εξαιτίας των συνεπειών του -αυξημένες θερμοκρασίες στα εύκρατα γεωγραφικά πλάτη του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου.

Επιπλέον πρόσθεσε πως:

Τον Μάιο, η θερμοκρασία ήταν όσο το δυνατόν υψηλότερη, αν και το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχει ήδη εξασθενήσει, ας δούμε πώς θα επηρεάσει, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πέσει στην πρώτη τριάδα των πιο θερμών. Αυτό θα μας επηρεάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο προκαλεί αφύσικη αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του νερού στον ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό. Η ιδιαιτερότητα της αλλαγής των φάσεων των ωκεάνιων ρευμάτων είναι ότι κατά τη διάρκεια της Λα Νίνια, η θερμότητα από την ατμόσφαιρα πηγαίνει έντονα προς τον ωκεανό, ενώ κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, η ροή πηγαίνει από τον ωκεανό προς την ατμόσφαιρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διπλός σεισμός στην Κόρινθο

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Χίο και Κω- Εκκενώνονται οικισμοί στο Ηράκλειο Κρήτης

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Μονεμβασιά

Στη Βουλή το ν/σ για ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα