ΑΘΗΝΑ
14:10
|
01.07.2024
Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση της οπλοφορίας, της πώλησης αλκοόλ, και των συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από εβδομάδες πολιτικών ταραχών, τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας παρατάθηκαν το Σάββατο έως τις 8 Ιουλίου στη Νέα Καληδονία, καθώς οι ψηφοφόροι στο υπερπόντιο έδαφος προετοιμάζονται να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Η γαλλική Ύπατη Αρμοστεία στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν πλήρως κινητοποιημένες για την οργάνωση των βουλευτικών εκλογών που θα διαρκέσουν μία εβδομάδα και θα ξεκινήσουν την Κυριακή.

Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε δύο φάσεις για να εκλέξουν τους δύο αντιπροσώπους τους στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Οι αρχές επέβαλαν επίσης απαγόρευση της οπλοφορίας, της πώλησης αλκοόλ και περιορισμούς στις συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι κάτοικοι της Νέας Καληδονίας έχουν δύο εκπροσώπους στη γαλλική Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, ενώ 19 υποψήφιοι διεκδικούν το αξίωμα.

Η πρώτη εκλογική περιφέρεια καλύπτει την πρωτεύουσα Νουμέα και τα νησιά Loyalty. Η δεύτερη καλύπτει τις αγροτικές περιοχές στο κύριο νησί της επικράτειας.

Στο υπερπόντιο γαλλικό έδαφος σημειώθηκαν μαζικές ταραχές από τις 13 Μαΐου με αφορμή μια εκλογική μεταρρύθμιση που επιτρέπει στους επί μακρόν διαμένοντες Γάλλους να συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές. Οι ταραχές άφησαν πίσω τους τουλάχιστον εννέα νεκρούς και τραυματίες εκτός από εμπρησμούς και λεηλασίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέστειλε στις 13 Ιουνίου τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους αυτόχθονες Κανάκ, θα τους περιθωριοποιούσαν. Επισκέφθηκε τη Νέα Καληδονία τον Μάιο και υποσχέθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα προωθηθούν με τη βία.

Στον απόηχο των ταραχών, επτά ηγέτες της ανεξαρτησίας που συνδέονται με μια ομάδα που κατηγορείται για την ενορχήστρωση των ταραχών τον περασμένο μήνα στάλθηκαν στη Γαλλία για προφυλάκιση.

Οι ταραχές εκτιμάται ότι προκάλεσαν ζημιές σε ιδιωτική και δημόσια περιουσία ύψους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Γαλλία, η οποία αποίκησε τη Νέα Καληδονία το 1853, έχει μια πολύπλοκη σχέση με την περιοχή. Οι Κανάκοι, που αριθμούν 112.000 σε έναν πληθυσμό 300.000 κατοίκων, εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ανεξαρτησία τους.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκκενώσεις λόγω των πυρκαγιών σε Χίο και Κω

Εγκατάλειψη Mirage 2000-5 στην Τανάγρα- Σώος ο πιλότος

Οι περίεργες υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ και τα γνωστά κέντρα

Στο νοσοκομείο με έμφραγμα ο Αλέκος Φλαμπουράρης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα