ΑΘΗΝΑ
19:31
|
01.07.2024
Τα βασικά ζητήματα για τους ψηφοφόρους περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους.
Ένας ψηφοφόρος ψηφίζει σε εκλογικό κέντρο στην πρωτεύουσα Νουακσότ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Μαυριτανοί ψηφίζουν σε προεδρικές εκλογές με τον νυν πρόεδρος Μοχάμεντ Ουλντ Γκαζουάνι να επιδιώκει μια δεύτερη θητεία καθώς αντιμετωπίζει έξι αμφισβητίες στο έθνος της ερήμου της Δυτικής Αφρικής, αναφέρει το Al Jazeera.

Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν το Σάββατο στη χώρα των 4,5 εκατομμυρίων.

Ο Γκαζουάνι, 67 ετών, πρώην στρατιώτης, έχει υποσχεθεί να επιταχύνει τις επενδύσεις για να τονώσει την άνθηση των εμπορευμάτων και μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη με πολλούς να ζουν στη φτώχεια παρά τον πλούτο της Μαυριτανίας σε ορυκτά καύσιμα και ορυκτά.

Εκλεγμένος για πρώτη θητεία το 2019, ο Γκαζουάνι αναμένεται ευρέως να κερδίσει λόγω της κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος El Insaf ή κόμμα Equity.

Οι αντίπαλοί του περιλαμβάνουν τον ακτιβιστή κατά της δουλείας Μπιράμ Ουλντ Νταχ Ουλντ Αμπέιντ, ο οποίος ήρθε δεύτερος το 2019 με περισσότερο από 18 τοις εκατό των ψήφων, τον δικηγόρο Ελ Ιντ Μπχαμεντέν Μ’Μπάρεκ και τον νευροχειρουργό Ουτούμα Αντουάν Σουλεϊμάνε Σουμάρε.

Στην κούρσα συμμετέχουν επίσης ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Λεμίνε Ελ Μουρτέτζι Ελ Γουάφι, ο Μαμαντού Μποκάρ Μπα του κινήματος Συμμαχία για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, που εκπροσωπεί κυρίως Μαύρους Μαυριτανούς, και ο Χαμάντι Σίντι Μοκτάρ Μοχάμεντ Αμπντί του συντηρητικού κόμματος Tawassoul, της κύριας αντιπολίτευσης με τον μεγαλύτερο αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών μετά το El Insaf.

Εάν επανεκλεγεί, ο Γκαζουάνι έχει υποσχεθεί ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με αέριο από το υπεράκτιο έργο Greater Tortue Ahmeyim (GTA), το οποίο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει η παραγωγή μέχρι το τέλος του έτους. Δεσμεύτηκε επίσης να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επεκτείνει την εξόρυξη χρυσού, ουρανίου και σιδηρομεταλλεύματος.

Σχετική σταθερότητα

Ο Γκαζουάνι έχει προεδρεύσει σε μια περίοδο σχετικής σταθερότητας από το 2019, καθώς οι γείτονες του Σαχέλ της Μαυριτανίας, συμπεριλαμβανομένου του Μαλί, παλεύουν με τη βία με την άνοδο των ενόπλων ομάδων που οδήγησαν σε στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Η Μαυριτανία δεν έχει καταγράψει επίθεση στο έδαφός της τα τελευταία χρόνια και ο Γκαζουάνι, ο οποίος προεδρεύει επί του παρόντος στην Αφρικανική Ένωση, έχει υποσχεθεί να διαχειριστεί τις απειλές από τέτοιες ομάδες.

Ο εξέχων ακτιβιστής Αμπέιντ αμφισβητεί τον Γκαζουάνι όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την περιθωριοποίηση του μαύρου αφρικανικού πληθυσμού της Μαυριτανίας, ενώ ο Άμπντι έχει οπαδούς μεταξύ των συντηρητικών και θρησκευόμενων ψηφοφόρων.

Θα υπάρξει δεύτερος γύρος εάν κανένας υποψήφιος δεν λάβει περισσότερο από το 50 τοις εκατό των ψήφων.

Ένας υποστηρικτής της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα, ο Νουακσότ, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας πίστευε ότι ο Γκαζουάνι μπορεί να δυσκολευτεί να κερδίσει εντελώς «αν οι ψηφοφορίες διεξαχθούν με διαφάνεια».

Στις τελευταίες εκλογές, ορισμένοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την αξιοπιστία της ψηφοφορίας, προκαλώντας ορισμένες διαμαρτυρίες μικρής κλίμακας.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 GMT και έχει προγραμματιστεί να κλείσουν στις 19:00 GMT.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Τραυματισμοί επιβατών από σφοδρές αναταράξεις σε πτήση

Θεσσαλονίκη: Χορηγήθηκε το πρώτο εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Χίο και Κω- Εκκενώνονται οικισμοί στο Ηράκλειο Κρήτης

Θα αντισταθεί ή θα παραδοθεί η γαλλική Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου;  

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα