ΑΘΗΝΑ
17:29
|
01.07.2024
Οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο τις παγκόσμιες οδούς ενεργειακού εφοδιασμού.
Εξόρυξη πετρελαίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 28 Ιουνίου, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια προσφορά που προκαλούνται από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο ΡωσίαςΟυκρανίας και των αυξανόμενων προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια.

Το διεθνές αργό αναφοράς Brent διαπραγματευόταν στα 85,59 δολάρια ανά βαρέλι στις 16.10 τοπική ώρα (1310 GMT) την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο περίπου 0,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 85,24 δολαρίων το βαρέλι την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας.

Η τιμή West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 82,14 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση περίπου 1,7% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 80,73 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς ξεκίνησαν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο τις ανησυχίες για την υπερπροσφορά λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου σημειώθηκε σημαντική κλιμάκωση, προκαλώντας επανειλημμένες εκκλήσεις από τις ΗΠΑ να περιορίσουν την κατάσταση.

Οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τις παγκόσμιες οδούς ενεργειακού εφοδιασμού και να οδηγούν σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ εν μέσω διασυνοριακών επιθέσεων μεταξύ της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς το Τελ Αβίβ συνεχίζει τη φονική επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.700 Παλαιστίνιους από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες σχετικά με τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων της Fed εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες για τη ζήτηση, περιορίζοντας τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed Michelle Bowman δήλωσε την Τρίτη ότι η μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed πολύ σύντομα ή γρήγορα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη του πληθωρισμού, η οποία με τη σειρά της θα απαιτούσε περαιτέρω αυξήσεις του βασικού επιτοκίου στο μέλλον για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας μακροπρόθεσμα.

Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μια διαρκή περίοδο μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,8% ή περίπου 3,6 εκατομμύρια βαρέλια, στα 460,7 εκατομμύρια βαρέλια κατά την εβδομάδα που έληξε στις 21 Ιουνίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Η προσδοκία της αγοράς ήταν ότι τα αποθέματα θα μειώνονταν κατά περίπου 2,6 εκατομμύρια βαρέλια.

Κατά την ίδια περίοδο, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περίπου 2,7 εκατομμύρια βαρέλια σε 233,9 εκατομμύρια βαρέλια.

Παρά την καλοκαιρινή περίοδο, κατά την οποία η ζήτηση πετρελαίου είναι συνήθως υψηλή, τα στοιχεία που υποδεικνύουν αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου προκάλεσαν ανησυχίες για τη ζήτηση και στήριξαν τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν και πάλι την Παρασκευή μετά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά που προκλήθηκαν από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι τιμές ενισχύθηκαν επίσης από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι η Fed θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed υποχώρησε τον Μάιο τόσο σε ετήσια όσο και σε μηνιαία βάση.

Ο βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 2,6% τον Μάιο, από 2,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, και ήταν σύμφωνος με τις προσδοκίες της αγοράς.

Τα στοιχεία επιβράδυνσης δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Η Fed έχει προβεί συνολικά σε 11 αυξήσεις επιτοκίων μεταξύ Μαρτίου 2022 και Ιουλίου 2023 για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, φέρνοντας το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο εύρος-στόχο 5,25%-5,5% – το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών.

Η κεντρική τράπεζα παρέλειψε τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων πέρυσι και άλλες τέσσερις φέτος, ενώ η πρώτη μείωση των επιτοκίων της αναμένεται ευρέως να γίνει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η χαλάρωση των επιτοκίων θα μπορούσε να αποτελέσει ευλογία για το πετρέλαιο, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ελεύθερος μετά από επτά μήνες ο διευθυντής του αλ Σίφα

Χαρίτσης: «Κακή μέρα για τη χώρα» για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας

Κρεμλίνο: Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών επιβεβαιώνει την τάση στις ευρωπαϊκές χώρες

Οι περίεργες υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ και τα γνωστά κέντρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα